cet iasi.jpgConsilierii locali au aprobat, joi, preluarea de către municipalitate a servicului de termoficare, apa caldă şi căldura în apartamentele celor 57.000 de familii branşate la sistemul centralizat urmând să fie furnizate de primărie.

Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe extraordinare pentru ca astfel reprezentanţii municipalităţii ieşene să poată depăşi criza cu care se confruntă societatea CET din Iaşi. În urma acestei măsuri, termocentrala va fi preluată de primărie, prin Direcţia Tehnică, ea trecând de la statutul de societate la cel de serviciu în cadrul municipalităţii. Ulterior, CET va fi concesionat, în baza unei licitaţii, unui investitor privat, printr-un parteneriat public-privat.

În opinia primarului Gheorghe Nichita, municipalitatea nu va prelua şi datoriile CET odată cu trecerea termocentralei în subordinea sa. „CET e o bubă de când a apărut. Municipalitatea va rămâne cu patrimoniul, cu serviciul tehnic. De asemenea, va fi organizată o licitaţie pentru cesionarea serviciului public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice. Firma care ne va oferi cel mai mic preţ pentru gigacalorie va putea să preia CET. Între timp, o parte dintre angajaţi CET vor trebui să încheie contracte de prestări servicii cu primăria, o altă parte vor ajunge la investitorul privat, respectiv firma care va prelua o parte din actualul personal al termocentralei”, a explicat primarul Nichita.

Decizia vine la o zi după ce magistraţii Judecătoriei Iaşi au respins cererea municipalităţii de ridicare a popririi pe conturile CET impusă de reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Rezervelor Statului şi cei ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din cauza datoriilor. Începând de la 1 august, aproximativ 57.000 de familii branşate la Centrala Electro Termică (CET) Iaşi au rămas fără apă caldă, din cauza datoriilor restante, a facturilor neachitate de furnizorul de apă caldă şi căldură către Romgaz şi E.On Gaz, dar şi a blocării conturilor de către DNA.

Datoriile ieşenilor către furnizorul de apă caldă şi căldură sunt de 95,2 milioane de lei, fapt care a făcut ca societatea ieşeană să aibă la rândul său debite de peste cinci milioane de lei către principalii furnizori de gaz metan. În total, datoriile CET Iaşi sunt de peste 170 de milioane de lei la bugetul de stat şi diverşi furnizori. Sistarea apei calde către consumatorii casnici se explică, în parte, şi prin faptul că procurorii DNA au cerut blocarea conturilor CET Iaşi, în timpul unei anchete care vizează neplata contribuţiilor la stat, sub acuzaţia de stopaj la sursă. AGERPRES