Operatorul local de termoficare SC CET Brăila se află pentru a doua oară în imposibilitate de a mai putea produce şi livra agent termic abonaţilor, deoarece i-a fost tăiată alimentarea cu gaze, din cauza datoriilor uriaşe pe care populaţia le are la căldură.

Primarul municipiului Brăila Aurel Simionescu a făcut, încă de la începutul anului, apel la populaţie să îşi achite facturile la încălzire, care au ajuns în momentul de faţă la 13 milioane de lei, în caz contrar CET va ajunge iar în imposibilitate de plată şi îi va fi sistată alimentarea cu gaze, cum s-a întâmplat din acelaşi motiv în decembrie 2011.

„Acum furnizăm căldură doar în instituţiile publice, cele de învăţământ şi în unele apartamente care se află cu plata la zi. Nu putem plăţi la infinit sume substanţiale, iar unii cetăţeni să îşi nu achite facturile pentru căldura pe care o primesc”, a declarat Simionescu.
Din cauza situaţiei grele prin care trece CET, peste 80 de salariaţi ai operatorului local de termoficare din Brăila au intrat în preaviz şi vor pleca acasă pe 18 martie, fiecare persoană concediată urmând să primească eşalonat până la şase salarii compensatorii a câte 1.400 de lei fiecare.

Potrivit conducerii CET, concedierea colectivă este generată de restrângerea activităţii societăţii, în contextul în care iarna aceasta Consiliul de Administraţie al CET a stabilit să nu mai fie pornit grupul de producere a energiei termice de pe platforma de la Km 10.
CET Brăila trece de mulţi ani printr-o situaţie financiară gravă care a culminat iarna trecută cu debranşarea în masă a tuturor proprietarilor de apartamente cuplaţi la sistemul centralizat de încălzire, ca urmare a întreruperii alimentării cu gaz a CET.

Situaţia CET este generată de faptul că asociaţiile de proprietari datorează societăţii 13 milioane de lei pentru agentul termic livrat în timp, iar CET datorează, la rândul lui, către furnizorul de gaze 10 milioane de lei. AGERPRES