CeRe îi solicită ministrului Fondurilor Europene un plan de măsuri de redresare a POCU

Centrul de resurse pentru participare publică (CeRe) îi solicită ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, într-o scrisoare deschisă, un plan de măsuri urgente care să ducă la redresarea situaţiei în care se află Programul Operaţional Capital Uman (POCU) şi la evitarea “dezangajării” tuturor sumelor rămase necontractate sau necheltuite.

“Atragem atenţia că lansarea apelurilor aferente sumelor nealocate din POCU (2,8 miliarde euro din totalul de 4,37 miliarde) şi supracontractarea, măsuri propuse în contextul asumării de către Guvernul României ca la final de 2018 să ajungă la 100% grad de contractare a fondurilor europene, nu sunt suficiente”, precizează reprezentanţii CeRe, în scrisoare.

Potrivit sursei citate, luarea unor decizii legate de POCU fără consultarea beneficiarilor va duce la “dezangajări masive”. “Niciun proiect nu a fost depus în cadrul apelului nr. 320 ‘Măsuri de optimizare a ofertelor de studii din învăţământul superior în sprijinul angajabilităţii’. Bugetul acestuia este de 150 de milioane de euro. Termenul de depunere s-a prelungit cu încă aproape două luni. Pe toate cele trei apeluri de proiecte care au vizat NEETs (apelurile 284, 285 şi 286) au fost depuse cu totul 22 de proiecte, mult sub bugetul alocat (puteau fi finanţate aproximativ 200 de proiecte); Un apel destinat managerilor din companii mari a atras 11 propuneri de proiecte, deşi bugetul putea să finanţeze aproximativ 230 de proiecte”, susţine sursa citată.

CeRe mai solicită crearea unui mecanism de consultare “real, funcţional, predictibil şi regulat cu stakeholderii din domeniu. AGERPRES