La sesizarea ministrului Mediului, Sulfina Barbu, Parchetul National Anticoruptie a inceput cercetarile in cazul atribuirii de contracte fara licitatie pentru lucrarile de aparare impotriva inundatiilor din ultimii patru ani.
De asemenea, ministrul Mediului a sesizat PNA in cazul contractelor de concesiune din Delta Dunarii. Procurorii PNA au ridicat deja contractele reclamate de la Ministerul Mediului. In cazul lucrarilor de gospodarire a apelor, sunt vizate patru firme , dar in special Aqua Proiect. Si asta pentru ca societatea, la care actionar majoritar ar fi, potrivit acutualului ministrul de resort, sotia fostului titular de la mediu, Constantin Ilie, a beneficiat de 133 de contracte in valoare de aproape 150 de miliarde de lei. Dintre acestea, 63 au fost acordate prin incredintare directa respectivei societati, deci fara licitatie, potrivit ministrului mediului.

Sulfina Barbu este convinsa ca banii alocati de la buget pentru lucrari care sa previna catastrofele s-au dus in alte parti. Ministrul Mediului este convins si ca PNA va verifica toate persoanele implicate. PNA va verifica daca intr-adevar lucrarile platite s-au si realizat, iar pentru asta va apela la specialisti din Ministerul Justitiei. Inundatiile din vestul tarii s-au soldat cu un mort, mii de case si gospodarii afectate, sute de drumuri, poduri si podete distruse, terenuri de peste 50 de mii de hectare inundate.

Pe de alta parte, tot la sesizarea ministrului Sufina Barbu, PNA Constanta incepe verificarea constractelor de concesiune incheiate intre Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si anumite firme in 2003. Surse din cadul PNA au precizat pentru Europa Fm ca anumite firme au fost facilitate din start. Pe de o parte, pentru ca in caietul de sarcini nu s-au prevazut sanctiuni pentru nerespectarea contractelor si pe de alta parte, pentru ca desi platite de stat sa recolteze stuful si sa pescuiesca pestele din Delta, firmele in cauza au devenit proprietare pe toate resursele, ceea ce incalca prevederile privind concesionarea. In cazul in cazul atribuirii de contracte pentru lucrari hidrotehnice, ministrul Mediului Sulfina Barbu a precizat ca ultimii doi ministri de resort se fac responsabili de impartirea banilor. Este vorba despre Constantin Ilie si Speranta Ianculescu.