Consilierii judeţeni bihoreni au aprobat, în şedinţă extraordinară, proiectul de hotărâre privind indicatorii tehnico – economici pentru realizarea Centurii Beiuş, realizată din fonduri europene în sumă de 69 de milioane de euro.

„Ne propunem ca după aprobarea proiectului în comisia tehnico-economică a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pe care sper să o obţinem în prima jumătate a lunii iulie, să demarăm procedura de licitaţie pentru desemnarea unui constructor. Documentaţia pe care o avem este la stadiul de proiect tehnic, deci nu va mai fi nevoie de o durată de proiectare. Estimăm că, dacă nu vor fi contestaţii, cel mai târziu în primăvara anului viitor vom putea începe efectiv lucrările, prognozând că, la finalul anului 2023 centura va fi gata”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa extraordinară.

Lungimea traseului este de 7,33 de kilometri, din care pe o lungime de 1,85 de kilometri se vor construi lucrări speciale, respectiv patru poduri şi trei pasaje. Şoseaua va avea două benzi de circulaţie, câte una pe sens, iar profilul transversal cuprinde următoarele caracterisitici: lăţimea părţii carosabile – 7 metri + supralărgiri, lăţimea benzii de încadrare – 2 x 0,75 metri, lăţimea acostamentului – 2 x1,70 metri.

Durata de realizare a investiţiei „Varianta ocolitoare Ştei (Beiuş) – etapa I – Centura Beiuş” este de 18 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Valoarea totală a proiectului este de 69 de milioane de euro, fără TVA, finanţarea fiind asigurată din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare 2014 – 2020, din fonduri de la bugetul de stat şi de la bugetul Consiliului Judeţean Bihor.

Tot joi a fost votat şi proiectul de hotărâre privind aprobarea coridorului de expropriere extins pentru lucrarea de utilitate publică, după ce statul român a expropriat deja 95% din suprafaţa necesară realizării centurii Beiuş. Vor fi preluate exclusiv terenuri agricole a căror valoare cumulată este de aproximativ 100.000 de euro. AGERPRES