Centrul istoric al municipiului Deva va intra într-un proces de reabilitare ce va include realizarea mai multor lucrări de investiţii printr-un proiect în valoare de 4,5 milioane de euro finanţat cu fonduri europene nerambursabile.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis luni de primarul municipiului Deva, Florin Oancea, urmând ca pe 12 iulie amplasamentul să fie predat constructorului.

Spaţiul delimitat pentru acest proiect se învecinează cu parcul de la poalele Cetăţii Deva, include strada care trece prin faţa sediilor Prefecturii Hunedoara şi cel al Teatrului de Artă Deva, precum şi Piaţa Unirii, din faţa Primăriei Deva.

„Proiectul prevede ca spaţiul cuprins între strada Avram Iancu şi Bulevardul Iuliu Maniu, precum şi Piaţa Unirii până la strada Lucian Blaga să fie pavat cu piatră naturală, să aibă amenajate zone verzi cu sistem de irigare, rigole pentru colectarea apelor pluviale, sistem de iluminat pietonal. Va fi amplasat mobilier urban – bănci, coşuri de gunoi, jardiniere”, a precizat primarul municipiului Deva, Florin Oancea.

Proiectul mai prevede instalarea unui sistem de reducere a circulaţiei în zonă prin montarea unor piloni telescopici pentru blocat accesul auto, precum şi un sistem inteligent de parcare.

În Piaţa Unirii se va redesena zona verde din scuarul existent, acordându-se atenţie arborilor protejaţi.

Valoarea totală a contractului de finanţare este 21,87 milioane lei cu TVA, echivalentul a aproape 4,5 milioane de euro fonduri europene, cu o cofinanţare de 2% din bugetul general al municipiului Deva. AGERPRES