Recepţia proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” a fost finalizată, ocazie cu care, pe 8 ianuarie, amplasamentul a fost predat operatorului.

„Ne aflăm la Centrul de management integrat al deşeurilor, după ce a fost semnată recepţia la terminarea lucrărilor de la Lupac, iar începând de acum întregul amplasament este predat operatorului desemnat în urma licitaţiei organizate de CJ Caraş-Severin. Acest Centru integrat de management al deşeurilor şi cele cinci staţii de transfer au fost construite la nivelul judeţului Caraş-Severin, fie prin proiectul integrat de management al deşeurilor, fie prin Programul PHARE. Durata contractului de operare este de 120 de luni, iar redevenţa pe care operatorul o va plăti Consiliului Judeţean Caraş-Severin este de aproximativ cinci milioane lei pe an. Din aceşti bani, CJ are obligaţia de a construi următoarea celulă în care vor fi depuse deşeurile”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

Ca urmare a finalizării proiectului, colectarea şi depozitarea deşeurilor vor fi făcute în condiţiile acceptate de Uniunea Europeană. Acest proiect a fost demarat şi realizat cu bani de la Uniunea Europeană, Consiliul Judeţean având o contribuţie proprie de 2%, respectiv, peste 3,2 milioane lei. Iniţial, valoarea proiectului Centru integrat de management al deşeurilor, care conţine şi trei staţii de transfer, închiderea depozitelor urbane din toate oraşele şi municipiile din judeţ, precum şi închiderea a 97 de depozite rurale, a fost de 186 milioane lei. La finalizarea acestuia, valoarea proiectului s-a redus la 150 milioane lei.

La Centrul integrat de management al deşeurilor de la Lupac va avea loc un proces tehnologic complex, pentru ca deşeurile provenite din întregul judeţ să fie depozitate conform legislaţiei europene. Centrul cuprinde o staţie de sortare, una de tratare mecanico-biologică, bazine pentru depozitarea levigatului, precum şi prima celulă construită în acest proiect. Următoarea celulă va fi construită din banii pe care CJ Caraş-Severin îi va primi ca redevenţă.

În acest moment este realizată recepţia şi amplasamentul este predat operatorului, care are la dispoziţie 90 de zile de mobilizare, la finalul acestui termen, atât Centrul integrat, cât şi staţiile de transfer urmând să fie funcţionale. O dată cu finalizarea recepţiei mai sunt necesare şi unele autorizaţii, precum cele de mediu, de la ISU şi de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin. După această perioadă de 90 de zile, CJ Caraş-Severin poate da în orice moment ordinul de începere a colectării deşeurilor.

„S-a mai făcut un pas mare, acum, cu semnarea recepţiei finale. Urmează să se obţină şi autorizaţiile de funcţionare din partea Consiliului Judeţean Caraş-Severin, sperăm noi, cât mai repede. Noi suntem pregătiţi, avem utilajele care vor fi aduse aici, avem experienţa necesară. Vom crea între 80 şi o sută de noi locuri de muncă. Cel mai mare tarif va fi cel de depozitare direct, pe groapă, de 63 lei”, a afirmat reprezentantul companiei care a semnat contractul de administrare a acestui depozit, prin licitaţie, Constantin Niţu.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” a fost cofinanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial ‘Mediu’ 2007 – 2013 (Faza 1) şi din Fondul de Coeziune, prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare (Faza 2).

Construirea Centrului de management integrat al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin, pe amplasamentul de la Lupac, a început în luna iulie a anului 2014. AGERPRES