Centrul de Sănătate Baia de Arieş, transformat în cămin pentru vârstnici, cu acordul Consiliului Local Alba Iulia

Bolnavii psihic care mai erau internaţi sâmbătă în Centrul de Sănătate din Baia de Arieş vor fi externaţi sau transferaţi la spitale din Arad şi Hunedoara, după ce Consiliul Local, întrunit în şedinţă extraordinară, a adoptat în cursul zilei o hotărâre prin care a aprobat transformarea unităţii în cămin pentru persoane vârstnice.

Un număr de 17 dintre cei 34 de pacienţi vor fi transferaţi la alte spitale, cel mai probabil în cursul zilei de duminică, iar restul vor fi externaţi, luându-se legătura cu rudele acestora. Un medic psihiatru le va face biletele de ieşire, fiind împuternicit în acest sens, asigurându-se astfel baza legală a externării lor.

Cei 34 de bolnavi au medicamentaţia asigurată pentru patru zile, iar autorităţile locale susţin financiar costurile alimentaţiei acestora. Din totalul celor 42 de bolnavi internaţi la spitalul din Baia de Arieş, cinci au fost transferaţi vineri noaptea la spitalul de specialitate din Zam, iar alţi trei au fost externaţi. Intenţia reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba de a transfera sau de a externa vineri dimineaţa zecile de pacienţi cu probleme psihice de la Baia de Arieş s-a lovit de opoziţia angajaţilor, care au avertizat că vor bloca accesul ambulanţelor în unitate.

Cadrele medicale şi-au motivat poziţia prin faptul că pentru transferul bolnavilor psihic, unii dintre aceştia fiind internaţi de ani de zile la Baia de Arieş, este nevoie şi de aprobarea rudelor acestora. Reprezentanţii DSP Alba nu au renunţat însă la intenţia de evacuare şi de transferare a bolnavilor de la Baia de Arieş, patru ambulanţe, două medicale şi două SMURD destinate transportului multiplu, fiind blocate în zonă, în afara oraşului, pe durata întregii zile de vineri. La Baia de Arieş au fost mobilizaţi vineri şi jandarmi şi poliţişti, pentru a preîntâmpina producerea unor incidente. Directorul executiv al DSP Alba, Horia Timiş, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, că s-a aşteptat până la miezul nopţii, când reprezentanţi ai spitalului au transmis că pot fi transferaţi cinci pacienţi, pentru care s-au dat şi fişele medicale, astfel încât aceştia au fost transportaţi la spitalul din Zam. Reprezentanţii DSP intenţionau să transfere la Zam un număr de 19 pacienţi.

La Centrul de Sănătate din Baia de Arieş au funcţionat până vineri secţii de psihiatrie, interne şi pediatrie, precum şi ambulatoriu de obstetrică, interne, pediatrie şi radiologie, cu 65 de cadre medicale angajate. Alte două unităţi din Alba, Spitalul Orăşenesc Ocna Mureş şi Spitalul de Boli Cronice Zlatna, au fost închise vineri, zecile de pacienţi preferând să se externeze, iar o mică parte au acceptat transferul la alte spitale. AGERPRES