Lucrările la Centrul Balnear din Borsec, investiţie menită să relanseze turismul în zonă, se află într-un stadiul foarte avansat, inaugurarea urmând să aibă loc anul viitor, a precizat primarul oraşului-staţiune, Mik Jozsef. Potrivit sursei citate, stadiul de realizare a lucrărilor se situează între 80 şi 90 la sută, pe perioada iernii urmând să se lucreze la finisaje.

„Vrem să facem tot posibilul să dăm drumul la încălzire pe perioada iernii şi să finalizăm cât mai repede. În două luni de zile am putea să finalizăm, dar depinde de constructor şi mereu se iveşte câte ceva, mai ales lipsa forţei de muncă. Dar înaintăm. (…) În interior avem nouă corpuri, din care şase sunt aproape finalizate, chiar în procent de 95, în celelalte trei acum lucrăm. (…) iarna aceasta lucrăm la finisări. Suntem în stadiu avansat, anul viitor sigur vreau să dau drumul. Acum nu aş putea să spun în care lună, dar sigur anul viitor va fi inaugurarea”, a spus primarul staţiunii Borsec, Mik Jozsef.

Potrivit acestuia, proiectul început în 2011 a fost foarte dificil, autorităţile întâmpinând „toate problemele posibile, de la finanţare până la cele legate de lucrări”. „Când va fi inaugurat, atunci va fi un vis împlinit”, a menţionat Mik Jozsef, care are convingerea că finalizarea Centrului Balnear va însemna relansarea turismului în staţiune.

Construcţia centrului balnear din Borsec a început în 2011, cea mai mare parte a finanţării fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale de la acea vreme, care a alocat 13,5 milioane de lei, investiţia fiind susţinută şi cu bani din bugetul local şi cel judeţean.

După aproape un an şi jumătate de la începerea lucrărilor, s-a sistat orice finanţare de la bugetul de stat, iar autorităţile locale şi judeţene au căutat permanent soluţii pentru ca acest centru să poată fi finalizat.

Aşa s-a ajuns, în 2016, la contractarea unui credit bancar de 13 milioane de lei, la care se adaugă suma de 4 milioane de lei primită din partea Autorităţii Naţionale de Turism (ANT), un milion de lei de la Consiliul Judeţean (CJ) Harghita şi încă 520.000 lei alocaţi din bugetul local.

Centrul balnear va cuprinde o bază de tratament şi un centru wellness, are o suprafaţă de 2.900 metri pătraţi şi o capacitate de 1.000 persoane pe zi vara şi 700 în timpul iernii.

Acesta va oferi posibilităţi diverse de tratament, cum ar fi împachetări cu nămol, masaj sau terapie cu apă minerală caldă şi rece, iar zona de wellness include piscine interioare şi exterioare, saună finlandeză, infra-saună sau saună cu aburi.

În anul 2017, localitatea Borsec şi-a redobândit statutul de staţiune de interes naţional, pe care l-a pierdut în anul 2001, când s-a închis baza de tratament din oraş.

Borsec este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din România, a cărei construcţie a început în secolul al XVIII-lea. Apele de aici sunt cunoscute pentru efectul lor terapeutic încă din a doua jumătate a secolului al XVI-lea. AGERPRES