Centrele sociale “Luminiţa” şi “Cireşarii”, din sectorul 2, vor fi modernizate prin amplasarea unor panouri solare

Centrele sociale ”Luminiţa” şi ”Cireşarii” vor fi modernizate prin amplasarea unor panouri solare, investiţia având drept scop scăderea costurilor de încălzire a imobilelor şi reducerea drastică a emisiile de dioxid de carbon din atmosferă.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, primarul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, a semnat luni contractele de începere a lucrărilor de montare a acestor panouri solare, investiţie care va permite reducerea consumului energetic cu minimum 60 %, dar şi a emisiei de dioxid de carbon cu 50 % pentru fiecare clădire în parte.

Cele două obiective în curs de modernizare se adaugă deja proiectului realizat la sediul Primăriei, unde au fost montate pe acoperiş panouri solare pentru scăderea costurilor de energie şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon, instalaţia – ale căror lucrări au fost finalizate – funcţionează şi este în probe tehnologice.

Potrivit proiectelor tehnice, la centrul social ”Cireşarii” se vor monta nouă panouri solare şi şase pompe de căldură aer – apă, iar la centrul ”Luminiţa” vor fi montate 28 de panouri solare, precum şi şapte pompe de căldură aer – apă. Lucrările sunt programate să fie finalizate în cinci luni, cel mai târziu la începutul lunii iunie instalaţiile urmând să fie funcţionale. La cele două clădiri, cu ajutorul panourilor solare, se va încălzi apa caldă menajeră, iar prin intermediul pompelor se va extrage căldură din mediul înconjurător şi se va ceda în interiorul locuinţei, fiind eficiente şi în cele mai reci zile de iarnă.


Valoarea proiectului de montare a panourilor solare la Centrul ”Cireşarii” este de 561.226,93 lei, iar pentru Centrul ”Luminiţa”, de 743.894,69 lei. De asemenea, în această perioadă, edilul sectorului 2 derulează procedurile de atribuire a contractelor de lucrări similare de montare a panourilor solare pe alte 3 centre sociale, respectiv Casa din Vis, Speranţa şi Centrul de Îngrijire şi Asistenţă numărul 2. Prin proiectele sale ecologice, primarul Onţanu doreşte să scadă costurile de încălzire a imobilelor şi să reducă drastic emisiile de dioxid de carbon din atmosferă, apelând la sisteme ultramoderne prin completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme ce utilizează energia solară, geotermală şi eoliană. Montarea panourilor solare în sectorul 2 se realizează prin fonduri europene în cadrul Proiectului de completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energia solară, se mai arată în comunicat. AGERPRES