Centre de formare în turism şi meşteşuguri, înfiinţate în proiect transfrontalier al Consiliului Judeţean Bihor

Peste 1.000 de bihoreni vor fi recalificaţi sau specializaţi prin cursuri gratuite în domeniul turistic şi al meşteşugurilor, în cinci centre de formare înfiinţate de Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor într-un proiect ce implică, în premieră, bisericile tradiţionale, finanţat cu 2,7 milioane de euro în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria 2014-2020.

“Este un proiect-pilot, o noutate, (…) organizat cu, prin şi în locaţiile asigurate de bisericile noastre. Este un proiect foarte interesant fiindcă pentru formarea profesională nu avem un partener local, gen AJOFM sau primării, ci bisericile, atât cea ortodoxă, romano-catolică şi reformată. Am încercat ca prin această conlucrare să redăm menirea socială a Bisericii”, a declarat preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor.

Parteneri în proiect sunt CJ Bihor, prin AMD – lider de proiect, Mănăstirea Izbuc şi Parohia ortodoxă Ioşia-Nord (Biserica ortodoxă), respectiv singurul partener din Ungaria, Parohia ortodoxă din Körösszegapáti, alături de Bazilica romano-catolică din Oradea, Parohia Reformată din Episcopia-Bihor.

Fiecare partener va primi diverse sume de bani în euro pentru a reabilita spaţiile destinate centrelor sau pentru a construi unul, cum e cazul la Mănăstirea Izbuc, unde se va înfiinţa un centru permanent de formare profesională pentru meşteşuguri tradiţionale şi turism rural.

Potrivit managerului de proiect, Dumitru Sim, în spaţiile oferite de biserici vor fi create şase centre diferite de formare (unul în Ungaria), cu denumire specifică, pentru specializare şi suport în domeniul industriei turistice şi domeniile sinergetice (ospitalitate, cultură, arii protejate).

“Scopul nostru este de a utiliza resursele naturale, culturale şi umane astfel încât să creştem atractivitatea turistică a celor două zone, Bihor şi Hajdu Bihar. Normal că nu o putem face doar având resursele naturale, dacă nu avem şi oamenii pregătiţi, foarte bine specializaţi. Ştim cu toţii că la nivel naţional există un deficit de formare şi specializare pe zonă, ca atare toate serviciile din domeniu au de suferit”, a declarat Dumitru Sim.

Obiectivele proiectului vizează formarea sau specializarea a 1.020 de persoane din domeniu turistic prin cursuri precum: directori de hotel, administratori de pensiune, recepţioneri, ghizi turistici, bucătari, ospătari, patiseri, somelieri, formatori, dar şi paznici de vânătoare, rangeri, peisagişti-florişti, salvamari, fotografi profesionişti. De asemenea, în domeniul meşteşugurilor – cursuri pentru împletitori, olari, ţesători, lemnari-cioplitori şi organist. În domeniul muzeal, sunt organizate cursuri pentru conservatori de artă, restauratori bunuri culturale şi curatori. Toate cursurile sunt acreditate de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei.

În proiect se vor mai organiza două workshop-uri tematice şi 22 de târguri şi festivaluri de promovare a produselor locale (19 se vor ţine în România şi trei în Ungaria), două ediţii a Galei de excelenţă a turismului din Bihor, tururi cicloturistice. Se va realiza o strategie transfrontalieră pentru o mai bună ocupare cu personal format, se va crea o bază de date comună, online, cu personalul specializat în Bihor şi Hajdu Bihar, cu disponibilul de angajări.

AMD va amenaja un Centru de Formare a Resurselor Umane în Domeniul Turismului al AMD Bihor, cu investiţii în echiparea şi dotarea a două săli de cursuri, reţea de date şi voce, mobilier, dotări IT, dotări activităţi turism.

Proiectul intitulat “Crearea şi dezvoltarea unei reţele transfrontaliere policentrice de formare şi suport în vederea creşterii calităţii serviciilor turistice şi meşteşugăreşti din judeţele Bihor şi Hajdu-Bihar” se derulează în perioada martie 2019-august 2021. Valoarea sa totală este de 2.718.106 euro, din care peste 2,1 milioane de euro revin părţii române, fiind finanţat prin Programul RO-HU, pe axa privind îmbunătăţirea ocupării forţei de muncă şi promovarea mobilităţii forţei de muncă transfrontaliere.

Managerul de proiect a precizat că, după finalizarea proiectului, centrele vor continua să ofere, gratuit, timp de cinci ani, formarea profesională pentru care au fost înfiinţate. AGERPRES