Centrale individuale termice sunt montate de urgenţă în unităţile de învăţământ şi în instituţiile din Reşiţa

centrala_termica.jpgLucrările de montare a centralelor termice individuale şi de racordare a unităţilor de învăţământ şi instituţiilor publice la reţeaua de gaze sunt în plină desfăşurare în municipiul Reşiţa. Instituţiile publice şi şcolare au rămas fără nicio sursă de încălzire, după încetarea activităţii a SC CET 2010 Reşiţa.

“Sistemul centralizat de termoficare din Reşiţa, gestionat de SC CET 2010 SRL, cu unic acţionar Consiliul local al municipiului, a fost închis în această vară, din cauza situaţiei de urgenţă creată de creşterea datoriilor la furnizorul de gaz. Prin urmare, s-a decis schimbarea sistemului de alimentare cu energie termică, renunţarea la sistemul actual şi înlocuirea lui cu unul individual, prin montarea unor centrale termice în fiecare unitate de învăţământ, instituţie publică şi fondul locativ al Consiliului Local Reşiţa”, a declarat primarul municipiului, Mihai Stepanescu.

Deoarece timpul până la începerea sezonului rece este foarte scurt, a fost aplicată de autorităţi procedura de achiziţie publică “negociere fără publicarea unui anunţ de participare”. Ca o măsură strict necesară şi din motive de extremă urgenţă, s-a stabilit ca termen de execuţie a acestor lucrări data de 15 octombrie, pentru a nu se perturba activitatea didactică din şcoli, grădiniţe ori instituţii publice.

La locuinţele sociale şi ale ANL, aflate în proprietatea municipiului Reşiţa, se vor realiza doar coloanele de distribuţie a gazului natural în spaţiile cu destinaţie comună din respectivele imobile.
Suma totală a lucrărilor care urmează a se executa este de peste trei milioane lei, din care contribuţia municipiului Reşiţa depăşeşte un milion lei. Diferenţa reprezintă suma solicitată Guvernului din fondul de rezervă bugetară. Municipiul Reşiţa este în curs de obţinere a acordurilor de acces la reţeaua de gaze naturale şi de realizare a extinderilor acestora acolo unde este cazul, precum şi a branşamentelor. Costurile aferente acestor lucrări, care nu pot fi cuantificate la momentul de faţă, după cum afirmă primarul, vor fi suportate tot din bugetul local. “Aceste sume, deşi au fost incluse în bugetul multianual de investiţii, reprezintă un efort financiar considerabil pentru administraţia locală, iar fără ajutor guvernamental ar pune presiune excesivă asupra resurselor limitate ale municipalităţii. Reşiţa se confruntă cu o acută lipsă a locurilor de muncă şi a investitorilor, fapt pentru care încasările la bugetul local sunt în continuă scădere”, a adăugat Mihai Stepanescu. AGERPRES