Centrala termică pe biomasă generează dispute între UDMR şi primarul din Târgu Secuiesc

Demersurile pentru înfiinţarea unei centrale termice cu biomasă în municipiul Târgu Secuiesc a generat dispute aprinse între reprezentanţii UDMR Covasna şi primarul Racz Karoly, acesta din urmă fiind acuzat de interese personale în derularea acestui proiect.
Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat joi, pentru AGERPRES, că ‘dedesubturile’ parteneriatului dintre Consiliul local Târgu Secuiesc şi societatea privată care ar urma să realizeze investiţia au ieşit recent la iveală şi creează suspiciuni, deoarece sediul firmei asociate este înscris la domiciliul familiei Racz, iar ca asociat unic al acesteia figurează soţia primarului.

‘Prima problemă este că societatea intrată în parteneriat cu Consiliul local Târgu Secuiesc nu a făcut dovada că poate aduce sau atrage 100 de milioane de euro pentru construirea centralei termice cu biomasă pe terenul pus la dispoziţie de Primărie pe o perioadă de 25 de ani, iar a doua problemă este că soţia primarului apare ca asociat unic al acestei societăţi, ceea ce din punct de vedere juridic reprezintă o incompatibilitate, un conflict de interese’, a declarat Tamas Sandor.


În consecinţă, fracţiunea UDMR Târgu Secuiesc cere convocarea unei şedinţe extraordinare pentru revocarea hotărârii şi solicită demisia primarului. Racz Karoly, ales pe listele Partidului Civic Maghiar, a declarat la rândul său că nici el şi nici familia sa nu mai au nimic în comun cu această firmă, pe care au vândut-o unui antreprenor maghiar la începutul lunii noiembrie a.c tocmai pentru a ajuta la derularea acestui proiect în beneficiul comunităţii locale.


‘Pentru ca proiectul să fie acceptat trebuia să facem dovada deţinerii terenului şi să fim în parteneriat cu o societate românească cu bilanţ pozitiv. Dorind să ajutăm, am oferit societatea noastră pe care am vândut-o la valoarea capitalului social pe data de 5 noiembrie a.c. Soţia mea era singura proprietară, iar acum nu mai are nici o legătură cu această firmă’, a explicat primarul Racz Karoly, menţionând că se pierde din vedere scopul acestui proiect – de a asigura energie electrică şi termică mai ieftină pentru locuitorii şi firmele din Târgu Secuiesc. Racz Karoly consideră că atacurile UDMR au un caracter politic şi scopul de a-l denigra în faţa electoratului. AGERPRES