flutur ghe2.jpgPreşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a aprins joi flacăra la centrala termică de cogenerare din Câmpulung Moldovenesc şi a participat la inaugurarea conductei de transport al gazelor naturale între Frasin şi Câmpulung, alături de autorităţi locale, de secretarul de stat în Ministerul Economiei Claudiu Stafie şi directorul general al Transgaz, Florin Cosma.
Centrala termică a fost pusă în funcţiune pe gaz metan, pentru efectuarea probelor tehnologice.

După aprinderea flăcării de control, membrii delegaţiei au vizitat Colegiul Silvic „Bucovina’ şi Colegiul Naţional ‘Dragoş Vodă’, primele unităţi din Câmpulung Moldovenesc ce vor beneficia de agent termic de la noua centrală pe gaz metan.


‘Este important că municipiul Câmpulung Moldovenesc are astăzi gaz metan, populaţia se poate racorda şi îi aşteptăm şi pe agenţii economici, care nu mai au motiv să ocolească oraşul. Prea puţină industrie şi prea puţine locuri de muncă sunt, asta şi din cauză că nu au avut gaz metan. Poate că unii nu mai credeau, pentru că au venit prea mulţi demnitari aici să vorbească de gaz în campanie electorală. Noi nu avem alt interes decât de a rezolva o problemă a localităţii’, a spus Flutur.


El a adăugat că atât centrala termică, cât şi magistrala de gaz metan au fost investiţii realizate cu eforturi mari, urmând ca la anul să se facă demersurile pentru asigurarea încălzirii în Vatra Dornei. Potrivit lui Flutur, în Câmpulung Moldovenesc reţeaua de distribuţie a agentului termic este asigurată în proporţie de 30%. El i-a solicitat primarului din Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban, să facă demersurile necesare pentru a convinge populaţia şi firmele să se racordeze la sistemul centralizat de termoficare. Şerban a spus că, în prezent, la sistemul centralizat sunt racordaţi peste 200 de consumatori iar preţul gigacaloriei ar putea fi de 200 – 250 de lei.


Sistemul de termoficare din municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost modernizat prin proiectul ‘Suceava, utilităţi şi mediu la standarde europene’, valoarea investiţiei, ce constă în construcţia unei centrale noi, modernizarea punctelor termice şi reabilitarea reţelelor de termoficare, fiind de 14 milioane de euro. O investiţie similară este făcută şi în municipiul Vatra Dornei, aceasta urmând să fie dată în folosinţă după ce oraşul va fi racordat la reţeaua naţională de gaze naturale. Acţionarii Transgaz au decis, la începutul lunii septembrie 2009, preluarea cu titlu gratuit a conductelor de transport al gazelor naturale construite în judeţ prin proiectul ‘Suceava, utilităţi şi mediu la standarde europene’.


Prin acest proiect sunt construite centrale termice de cogenerare şi reţele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi şi oraşele Gura Humorului şi Siret, precum şi o reţea magistrală de gaze naturale ce cuprinde 61 de localităţi din judeţ. Pentru realizarea investiţiilor din acest proiect, CJ Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani. AGERPRES