inaugurare_alba.jpgSarbatoare mare ieri la Alba Iulia, la inaugurarea celui mai modern cartier din Alba Iulia si poate chiar din tara, chiar daca lucrarile, deocamdata, nu s-au terminat definitiv.

Noul cartier Recea construit de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) pentru familiile implicate in procesul de stramutare din cadrul Proiectului Rosia Montana a stabilit mai multe recorduri, fiind primul santier din Romania in care nu au fost inregistrate accidente de munca, recent fiind sarbatorite un milion de ore de munca fara nici un accident, in cei doi ani de lucrari.

Cu o investitie totala de 32 de milioane USD, cartierul cuprinde deocamdata 125 de case si se intinde pe o suprafata de 24 de hectare. Proiectul a fost dezvoltat de la zero, in urma achizitionarii terenului in 2003 de catre compania Rosia Montana Gold Corporation. Cartierul include peste 13 km de trotuare si drumuri, iar intreaga infrastructura a fost predata Primariei Municipiului Alba Iulia. Constructia cartierului Recea a fost realizata de catre 12 companii de constructii/proiectare, dintre care 9 din judetul Alba (3 fiind din judetele limitrofe). Numarul total de persoane care au lucrat pe santier se ridica la 1670.

Bine ati venit la Alba Iulia!

Aproape 250 de „rosieni” au fost prezenti ieri in noul cartier construit special pentru cei care si-au vandut casele din zona de impact din Rosia Montana si au ales sa se mute la Alba Iulia. „Bine ati venit la Alba Iulia. O sa vedeti dumneavoastra ca ati facut un pas hotarator cand ati ales sa veniti in Alba Iulia. Alba Iulia va asteapta cu bratele deschise, Alba Iulia a vrut ca dumneavoastra sa veniti aici, la fel ati vrut si dumneavoastra si iata-ne aici intr-un cartier minunat. Acest moment este unul de veselie si ma bucur ca sunteti aici si ati intrat in marea noastra familie”, sunt cuvintele cu care primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, i-a intampinat pe cei care vor locui in cel mai frumos cartier al orasului.

Pe de alta parte, Mircea Hava a reiterat ideea ca acest mare proiect minier, unic in Europa si in lume ca si complexitate, trebuie sa demareze cat mai repede: „O spun ca si primar, ca si om politic, ca si vicepresedinte al unui important partid politic care este acum la putere: atata timp cat am sa pot si o sa am sanatate o sa ma zbat ca aurul sa poata sa fie scos afara. Cred ca nu trebuie sa mai explic la cineva ce inseamna o investitie care lasa peste 4 miliarde de dolari in Alba Iulia. Dar oamenii care au cap si oamenii pe care patimile politice nu ii sfasie cred ca au inteles”.

„Rosienii” au fost „predati” primarului Hava

Dupa slujba de sfintire a caselor oficiata de Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Andrei Andreicut, inconjurat de un sobor de preoti, au luat cuvantul si cei doi primari „de la munte” care au ramas cu „parohiile” mai mici. Evident, cel care a dat cei mai multi cetateni Alba Iuliei a fost primarul din Rosia Montana, Eugen Furdui (PD-L), care a reusit sa ii emotioneze pe cei care au ales sa paraseasca muntele pentru a locui in cel mai modern cartier din Cetatea Marii Uniri: „Faptele vorbesc, iar realitatea se vede aici. Ne-am dorit cu totii acest cartier si iata ca astazi il inauguram. Va marturisesc sincer ca mi-as fi dorit ca acest eveniment sa fi avut loc la Piatra Alba. Sper si va doresc sa aveti parte de o viata buna, sa folositi cu bucurie si sanatate ce ati dobandit. Ori de cate ori veti veni la Rosia Montana veti fi mereu bine primiti ca fii ai satului si sper sa treceti pe la noi si sa nu ne uitati”.

Unul dintre momentele cele mai simbolice a fost predarea de catre primarul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui si de catre primarul Abrudului a listelor cu noii locuitori ai municipiului Alba Iulia, liste care au fost primite de primarul Alba Iuliei, Mircea Hava. „Dumneavoastra va alegeti cu aceste familii de oameni minunati, eu raman cu aceasta panglica…” au fost cuvintele prin care edilul Rosiei Montane si-a incheiat discursul.
Pana in prezent, 125 de familii din Rosia Montana au optat pentru stramutare in noul cartier rezidential din Alba Iulia.

„Actionam cu responsabilitate”

Directorul General al Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase, a tinut sa ureze si el noilor locuitori ai Municipiului Alba Iulia sa se bucure de unul dintre cele mai frumoase cartiere construite in Romania. „Speram ca evenimentul de astazi sa fie o dovada cat se poate de concreta a faptului ca actionam cu responsabilitate, in orice activitate in care ne implicam. Ne pasa de oameni si de viitorul lor. Ne dorim sa construim cea mai moderna mina din Romania, avem capacitatea sa o facem si ne vom dedica in continuare acestui scop”, a declarat Dragos Tanase, Director General al RMGC.

Totodata, acesta a mai precizat: „Compania noastra este decisa sa isi respecte toate angajamentele. Iar acest cartier pe care astazi il inauguram este unul dintre acestea. Practic, prima promisiune ne-am respectat-o prin acest cartier rezidential din jurul dumneavoastra. Este nou, este modern, respecta toate standardele romanesti si poate fi chiar si pentru Bucuresti un model de dezvoltare urbana. Cel putin la acest standard o sa facem si Piatra Alba si cel putin la acest nivel vom face si mina de la Rosia Montana. La Rosia Montana stam cu picioarele pe 7,5 miliarde de dolari. Dintre acestia, aproximativ 4 miliarde vor ramane in tara. Mare parte din acesti bani vrem sa ramana in judetul Alba, pentru dezvoltarea acestuia.

Ne-am angajat sa oferim o alternativa reala si moderna comunitatii din Rosia Montana, respectand cele mai inalte standarde. Localnicii au asteptari mari de la noi si de aceea am facut si vom face si in continuare tot ce este necesar pentru a asigura adaptarea lor in noua locatie. Speram ca aceasta realizare sa fie de bun augur si sa devina un model de dezvoltare durabila, parte din Proiectul Rosia Montana”, a adaugat Dragos Tanase.

(Articol preluat din Informatia de Alba, 28 mai 2009)