Cel mai mare cartier de locuinţe din municipiul Blaj, Eroilor, va intra în reabilitare şi modernizare, în cadrul unui proiect amplu cu finanţare europeană, care mai are în vedere construirea străzilor şi a reţelei de canalizare din cartierul Chereteu, modernizarea, reabilitarea şi extinderea infrastructurii în cartierul Andrei Mureşanu şi construirea noii Biblioteci Municipale.

Potrivit unui comunicat transmis de către Primărie, în prima fază va fi înlocuită complet conducta de canalizare menajeră, pe distanţa Blocul Turn – Biserica Ortodoxă „Sfânta Maria” şi va fi introdusă o nouă conductă de alimentare cu apă.

În a doua fază, toată zona Eroilor şi Gării va beneficia de lucrări de modernizare, pe fonduri europene, ce presupun reabilitarea completă a suprafeţei rutiere şi pietonale, reabilitarea aleilor, curţilor interioare, zonelor verzi, parcărilor şi construirea reţelei de canalizare pluvială.

Lucrările vor începe cu schimbarea completă a canalului colector, pe distanţa Blocul Turn – Biserica Ortodoxă ‘Sfânta Maria’. Urmează apoi introducerea unei reţele noi de alimentare cu apă în cartierele Eroilor şi Gării, cele două mari investiţii fiind executate de operatorul de apă SC Apă CTTA SA Alba. La finalul acestora, toate blocurile din zonă vor avea branşamente noi la reţelele de apă şi canalizare„, se precizează în comunicat.

Autorităţile locale roagă cetăţenii din zonă să dea dovadă de înţelegere, fiind vorba de o lucrare „foarte importantă”, efectuată pe una dintre cele mai mari şi aglomerate artere din municipiu.

Zona nu a mai fost reabilitată de 11 ani, iar lucrări de intervenţii în infrastructura din zonă, la reţelele de alimentare cu apă şi la cea de canalizare, nu mai pot fi efectuate în primii cinci ani de la finalizarea proiectului de modernizare pe fonduri europene„, arată sursa citată.

În a doua etapă vor fi reabilitate şi modernizate cartierele Eroilor şi Gării. Întreaga zonă rutieră şi pietonală va fi pavată cu dale. De asemenea, vor fi reabilitate complet aleile, curţile interioare, zonele verzi şi parcările şi va fi construită reţeaua de canalizare pluvială.

Această investiţie este derulată pe fonduri europene şi se află în procedură de licitaţie în curs de finalizare, valoarea estimată fiind de peste 6 milioane de lei.

Reabilitarea şi modernizarea cartierelor Eroilor şi Gării face parte dintr-un proiect mai amplu, care mai are în vedere construirea străzilor şi a reţelei de canalizare din cartierul Chereteu, modernizarea, reabilitarea şi extinderea infrastructurii în cartierul Andrei Mureşanu şi construirea, în centrul oraşului, a noii Biblioteci Municipale. Întreaga investiţie este pe fonduri europene nerambursabile, din bugetul alocat Regiunii Centru, prin POR, în cadrul proiectului ‘Îmbunătăţirea calităţii vieţii în Municipiul Blaj’ – Axa prioritară 13. Valoarea totală a întregului proiect este de aproape 29 de milioane de lei„, mai transmit autorităţile locale. AGERPRES