Cei 20 de primari incompatibili din județul Gorj au contestat în instanţă decizia ANI

Cei 20 de primari din judeţul Gorj, declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) la sfârşitul anului trecut, au contestat în instanţă deciziile instituţiei, împotriva lor nefiind luată nicio măsură de către reprezentanţii Prefecturii Gorj.

Potrivit subprefectului Virgil Drăguşin, până în prezent, Prefectura Gorj a primit înştiinţări despre starea de incompatibilitate a 20 de edili, primarul comunei Berleşti, Maria Dumitraşcu, fiind ultimul aflat în această situaţie şi neluat încă în evidenţa instituţiei, ANI declarând-o incompatibilă abia la începutul acestei săptămâni. În privinţa celor 20 de primari, Prefectura Gorj poate lua o hotărâre abia după ce aceştia vor obţine o hotărâre definitivă şi irevocabilă judecătorească.

“Din datele deţinute de instituţia noastră, dar şi din documentele oficiale, la sfârşitul anului 2013 au fost primite rapoartele Agenţiei Naţionale de Integritate pentru un număr de 20 de primari din judeţul Gorj , iar în acest moment, din comunicatul oficial al Agenţiei Naţionale de Integritate, avem un număr de 21 de primari incompatibili în unităţile administrativ teritoriale ale judeţului Gorj. Toţi aceştia au depus acţiune de contestare a raportului în contencios administrativ, urmând ca Instituţia Prefectului să dispună eventualele măsuri după rămânerea definitivă a hotărârilor judecătoreşti, dacă acestea vor fi nefavorabile aleşilor locali. În acest moment, din punct de vedere al instituţiei noastre, nu putem decât să monitorizăm situaţia”, a precizat Drăguşin.

El a mai spus că, potrivit legislaţiei în vigoare, în situaţia în care primarii aflaţi în stare de incompatibilitate nu ar fi contestat decizia ANI în termen de 15 zile de la luarea la cunoştinţă a raportului, reprezentanţii Prefecturii ar fi fost obligaţi să emită ordinul de încetare a mandatului pentru cei vizaţi.
La sfârşitul anului trecut, douăzeci de primari din judeţ au fost declaraţi incompatibili de către ANI, cei mai mulţi fiind acuzaţi că au reprezentat sau reprezintă localitatea pe care o conduc în cadrul SC Salubris Gilort SRL. AGERPRES