Cea mai modernă staţie de spălare/dezinfectare a autobuzelor, pusă în funcţiune la OTL Oradea

Societatea locală de transport public din Oradea, OTL, a pus în funcţiune cea mai modernă staţie de spălat autobuze din ţară, investiţia, de 140.000 de euro, fiind asigurată din fonduri proprii.
Toate cele 90 de autobuze care circulă în oraş şi în zona metropolitană, precum şi cele 70 de tramvaie sunt dezinfectate, începând de luni, atât în interior, cât şi la exterior. Cele trei autogări din oraş sunt, de asemenea, dezinfectate dimineaţa şi seara.
“Noi am demarat de anul trecut, din toamnă, această investiţie pentru igienizarea autobuzelor, din respect pentru condiţiile pe care trebuie să le oferim călătorilor din Oradea şi comunele învecinate. Din fericire, finalizarea investiţiei, mai repede decât cum era planificată, se suprapune şi cu şansa de a dezinfecta, în mod eficient, autobuzele în contextul pandemiei cu coronavirus. Amenajarea staţiei de spălare ar fi durat şase luni, dar fiind situaţia aceasta foarte gravă, constructorul din Cluj s-a străduit să finalizeze staţia în trei luni”, a declarat directorul tehnic al OTL, Adrian Revnic.
Staţia de spălare şi dezinfectare a autobuzelor este complet automatizată, având nevoie de un singur operator. În interiorul staţiei, autobuzul este spălat pe exterior, în diferite faze, este dezinfectat cu soluţii medicale, se ceruieşte şi se spală inclusiv dedesubtul autobuzului şi jantele. La finalul procesului de spălare are loc un ciclu de uscare. În interior, acţionează un angajat cu soluţii dezinfectante, cu soluţii pe bază de alcool şi clor, recomandate de Direcţia de Sănătate Publică Bihor.
“Avem toată paleta de soluţii, tablete de clorom, în concentraţiile recomandate de DSP Bihor. Noi am luat de la DSP toate instrucţiunile privind materialele dezinfectante şi proceduri, inclusiv concentraţii, ca să nu producem alergii sau disconfort călătorilor. Capacitatea staţiei este de un autobuz la opt minute şi la flota noastră de 90 de autobuze, acestea sunt igienizate zilnic”, a precizat Revnic.
La fiecare sosire a tramvaielor în staţia cap linie Nufărul acestea sunt dezinfectate, în interior şi exterior, cu atomizor cu motor, iar în plus, autobuzele, la capetele de linii, cu echipamente de stropit portabile (vermorel).
Toţi conducătorii auto şi vatmanii sunt dotaţi cu pulverizatoare de soluţii dezinfectante, cu mănuşi şi mască de protecţie.
În cele trei autogări din municipiu – Ştefan cel Mare, Nufărul şi Decebal – se efectuează, zilnic, dimineaţa şi seara, dezinfecţie de către angajaţii societăţii.
OTL asigură transportul public în municipiul Oradea şi în comunele din Zona Metropolitană Oradea: Borş, Sânmartin (Băile Felix şi 1 Mai), Paleu şi Cetariu. După revenirea din circuit, autobuzele ajung în staţia de spălare. AGERPRES