Cea de a treia conferinta privind combaterea pirateriei software, la Cluj

“Aceasta serie de conferinte reprezinta o parte a eforturilor pe care Romania
le depune pentru intrarea in normalitate in ceeea ce priveste respectarea
drepturilor de autor. Industria IT este in crestere, piata se dezvolta si va
deveni cu atat mai atractiva, cu cat increderea investitorilor romani si
straini va fi mai mare”, a declarat Aurel Netin, Secretar de Stat pentru Tehnologia Informatiei in MCTI, la cea de a treia conferinta “BSA on the move”, care s-a desfasurat la Cluj Napoca.
Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Business
Software Alliance (BSA) au demarat un program national de informare, sub
titulatura “Conferintele BSA on the move”, cu scopul de a populariza legislatia
care protejeaza drepturile de autor si de a face cunoscute cele mai bune
practici in domeniul utilizarii de software si de a explica avantajele programelor de calculator originale. Prima conferinta a avut loc pe 7 martie, la Bucuresti, a doua s-a desfasurat la Brasov pe 16 martie, iar urmatoarea intalnire cu managerii unor companii importante din Romania si cu reprezentantii mass-media fiind programata sa aiba loc la Timisoara pe 20 aprilie.

MCTI pune la dispozitia celor interesati o serie de instrumente de combatere a pirateriei software. Portalul www.efrauda.ro permite fiecarui cetatean sa
sesizeze on line actiunile cu caracter aparent nelegal de care a luat cunostinta sau fraudele electronice carora le-a cazut victima, inclusiv cele care aduc atingere drepturilor de autor.

De asemenea, a fost dezvoltat impreuna cu Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, un portal pentru informatii si servicii privind proprietatea intelectuala, www.orda.ro. Acesta ofera utilizatorilor informatii actuale privind legislatia drepturilor de autor, dar si posibilitatea de a accesa Registrul Programelor de Calculator. care permite fiecarui potential cumparator sa verifice daca software-ul achizitionat este legal comercializat.

Conferintele fac parte dintr-un efort comun menit sa explice si sa comunice o serie de aspecte legate de importanta respectarii regimului de proprietate
intelectuala, a legislatiei privind drepturile de autor, precum si a
procedurilor de administrare a licentelor software. De asemenea, este analizata
situatia pirateriei software in Romania. Business Software Alliance este
o alianta mondiala a producatorilor de software, infiintata in 1988, la Washington, cu scopul de a combate pirateria software.