In perioada 18 – 19 mai, Primaria Municipiului Tirgu Mures a gazduit lucrarile Comitetului Director si ale Adunarii Generale ale Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR). La eveniment au participat primari si imputerniciti ai primarilor din 58 de municipii membre AMR alaturi de Traian Igas, Ministrul Administratiei si Internelor, Valerian Vreme, Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, reprezentanti ai Departamentului pentru Afaceri Europene, parteneri, colaboratori si sponsori.

In cadrul lucrarilor a fost aprobat Raportul Comitetului Director al AMR pentru semestrul II 2010 si semestrul I 2011 si s-au stabilit directiile de actiune pentru perioada 2011-2013.

Participantii la eveniment au avut ocazia de a purta discutii cu ministrul Traian Igas pe tema stadiului procesului de descentralizare in domeniile prioritare la nivelul administratiei publice locale (APL). Totodata, s-a stabilit de comun acord, ca in decursul urmatoarelor doua saptamani, sa aiba loc o intrevedere a conducerii AMR cu ministrul Traian Igas pentru a discuta si identifica solutii de rezolvare imediata a problemelor intampinate de primari in buna administrare a municipiilor.

Ministrul Valerian Vreme a prezentat celor prezenti sistemul National Electronic de Plata a Taxelor si Impozitelor, prin care cetatenii isi vor putea plati online toate taxele si impozitele. A fost semnat Protocolul de Colaborare dintre Asociatia Municipiilor din Romania si Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania, reprezentata de catre Doina Popa – Presedinte.

De asemenea, au fost puse in discutie si aprobate o serie de colaborari si parteneriate viitoare:

– participarea la ciclul de Conferinte – dezbatere „Franta-Romania: impreuna in Europa”, organizate de Ambasada Frantei si Institutul European Roman;

– participarea AMR, in calitate de partener, la Proiectul „Mai multi participanti la realizarea Planurilor de Actiune pentru Energie Durabila (SEAP), o plus-valoare pentru intreaga Europa” – SEAP PLUS;

– participarea AMR la diseminarea Proiectului „Multiplicarea actorilor si a know-how-ului in Europa – Dezvoltarea participarii” – MAKE-UP;

– sustinerea de catre AMR a Proiectului „Masurarea si Punerea la dispozitie a datelor privind energia referitor la Utilitati in vederea implementarii obligatiilor asumate prin semnarea Pactului Primarilor” – MESHARTILITY;

– colaborarea AMR cu Ministerul Mediului si Padurilor si Fundatia Lake Constance din Germania pentru organizarea unui seminar pentru promovarea unui sistem de management durabil.

Un moment important al Adunarii Generale a Asociatiei Municipiilor din Romania l-a constituit preluarea, in conformitate cu prevederile art. 18 (3) din Statut, a presedintiei AMR, de catre presedintele executiv, Tudor Pendiuc, primarul municipiului Pitesti, de la Gheorghe Falca, primarul municipiului Arad, care a detinut aceasta functie incepand cu data de 6 februarie 2009 si care a devenit, cu data Adunarii Generale de la Tirgu Mures, presedinte executiv al AMR. Urmatoarea Adunare Generala a Asociatiei Municipiilor din Romania se va desfasura in municipiul Ploiesti, in luna octombrie a acestui an.