Cazinoul din staţiunea prahoveană Sinaia va intra pentru prima dată, începând de sâmbătă, în circuitul turistic, clădirea care, anul trecut, a împlinit un secol de funcţionare urmând a fi vizitată contra cost.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Sinaia remis, miercuri, presei, turiştii vor putea vizita, pe palierul principal, Foaierul, Sala de Teatru, Cabinetul “Baronul de Marçay”, Sala Oglinzilor, Cabinetul Verde, Sala Baccara, Sala “Prinţul Dimitrie Ghica”, iar pe palierul secundar, spaţiile din cadrul Galeriei Regale – “Carol I”, “Ferdinand”, “Regina Maria”, “Ştefan Luchian” şi “Nicolae Grigorescu”.

Punctul forte îl reprezintă cele peste 500 de lucrări de artă din pinacotecă şi din cadrul expoziţiilor cu caracter temporar. Tururile de vizitare vor fi asistate de ghizi instruiţi care vor prezenta activităţile din incinta clădirii desfăşurate de-a lungul celor o sută de ani de funcţionare. Preţurile biletelor vor fi cuprinse între trei şi 15 lei, în funcţie de complexitatea turului de vizitare şi de vârsta turiştilor (adulţi sau copii).

Astfel, pentru un tur de vizitare complet care cuprinde atât Cazinoul, cât şi Galeria Regală, adulţii vor plăti 15 lei/persoană, iar copiii cu vârsta de până la 15 ani, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi grupurile organizate de peste zece persoane vor plăti 10 lei/persoană. Un tur al Galeriei Regale costă 5 lei/persoană pentru adulţi şi 3 lei/persoană (copii cu vârsta de până la 15 ani, pensionari, persoane cu dizabilităţi). Cazinoul va fi deschis vizitatorilor de miercuri până duminică, în intervalul orar 10,00-18,00, tururile fiind organizate în serii, la interval de 40 de minute.

“Cazinoul este un simbol al oraşului Sinaia. Anul trecut, la împlinirea celor o sută de ani de funcţionare, l-am deschis spre vizitare în cadrul Festivalului ‘Sinaia Forever’. Succesul de care s-a bucurat a condus la această decizie, de a putea fi permanent vizitat. Îmi doresc ca toată lumea care ajunge la Sinaia să-l poată vizita, nu doar cei care vin la conferinţe. În prezent, Cazinoul susţine turismul din staţiune prin conferinţele pe care le găzduieşte, având şi o componentă culturală. Aici se organizează foarte multe expoziţii, vernisaje, lansări de carte, spectacole de teatru şi multe alte acţiuni cultural”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul de la Sinaia, Vlad Oprea.

Conform site-ului Casino Sinaia, clădirea a fost inaugurată în iulie 1912 şi l-a avut ca principal acţionar pe baronul de Marcay, totodată acţionar la cazinoul din Monte Carlo. Tocmai de aceea, s-a speculat că această clădire ar fi copia fidelă a edificiului din Monaco. AGERPRES