Cazinoul din Constanţa, aflat în prezent în ruină, a fost transferat din administrarea municipalităţii în cea a Companiei Naţionale de Investiţii pentru a fi reparat cu bani de la bugetul central, printr-un proiect de hotărâre aprobat, joi, de Consiliul Local Municipal Constanţa.

Potrivit primarului Constanţei, Radu Mazăre, costul reparaţiilor este de cel puţin 10 milioane de euro, sumă ce ar fi putut fi investită de firme private. Mazăre a menţionat însă că nu mai caută potenţiali investitori, de teama de a nu i se aduce diverse acuzaţii de către procurorii DNA, în aceste condiţii discutând cu vicepremierul Liviu Dragnea despre efectuarea reabilitării cazinoului de către administraţia centrală.

„Dacă aş fi reparat cazinoul cu bani de la primărie şi aş fi băgat peste 10 milioane de euro în renovarea acestei clădiri, toţi cetăţenii oraşului şi cetăţenii României ar fi spus că sunt nebun, că în loc să construiesc case pentru 4.000 – 4.500 de oameni, reparăm o clădire. Am încercat să fac acest lucru cu investitori privaţi, ştiţi foarte bine că am fost în Elveţia, am avut nenumărate contacte şi cu chinezi, cu un fond de investiţii gestionat de nişte ruşi, dar m-am oprit. M-am oprit de frică, pentru că renovarea şi punerea pe roate a acestui cazinou ar fi însemnat o licitaţie. Dacă ar fi avut loc această licitaţie şi ar fi câştigat-o o companie cu care eu aş fi vorbit anterior, încercând să-i conving să vină să bage banii aici, în mod categoric procurorii DNA mi-ar fi făcut ceea ce mi-au făcut în primăvară. Ar fi spus că am aranjat această licitaţie”, a spus Mazăre înaintea începerii unei şedinţe a Consiliului Local Municipal.
El a precizat că a stopat astfel orice discuţie cu vreun potenţial investitor privat. „Şi nici nu mai plimb niciun investitor privat prin Constanţa până când nu se schimbă situaţia în România. (…) Aşa stând lucrurile şi, neputând contacta, neputând ademeni niciun investitor privat, de frica procurorilor (…), am discutat cu vicepremierul Dragnea şi i-am spus este o problemă a oraşului şi a ţării, ‘haide să vedem dacă nu puteţi să o finanţaţi cu bani de la Guvern'”, a afirmat primarul.

Potrivit acestuia, la investiţia de peste 10 milioane de euro pentru reparaţii va mai fi nevoie de circa 5 milioane de euro pentru dotarea cazinoului, bani despre care nu se poate spune dacă vor putea fi recuperaţi. „Când s-or întoarce acei bani, Dumnezeu cu mila. Că şi acum 60-70 de ani, primăria a băgat bani să construiască acest cazinou şi nu a recuperat nici măcar 10% din ei. Şi atunci a fost scandal că de ce au fost băgat banii publici în cazinou”, a afirmat primarul Constanţei.

Mazăre a spus că, după ce va fi reabilitat, lucrări ce trebuie finalizate în 24 de luni, cazinoul va fi transferat din nou către administraţia locală, municipalitatea neştiind încă ce tip de activitate se va desfăşura în incinta cazinoului. „El va fi transferat Companiei de Investiţii, ca să bage bani statul român, pentru că lui Mazăre îi este frică să discute cu investitori privaţi ca să nu fie acuzat de procurori că a discutat cu ei şi ulterior aceştia au câştigat licitaţia. După ce-l va reabilita Compania Naţională de Investiţii, dacă o să mai fie un guvern doritor să bage banii în cazinoul de la Constanţa, că s-ar putea să se schimbe guvernul şi să nu mai vedem niciun ban în vreun obiectiv de la Constanţa, el se întoarce la municipalitate şi noi o să decidem ce facem cu el. Poate facem cazinou, dacă nu… facem un muzeu şi asta-i viaţa. (…) Nu ştiu ce destinaţie va avea (…), nu ştiu cine îl va opera, cine va aduce jucători, pentru că la ora actuală legislaţia în România este restrictivă privitor la cazinouri. Trebuie ca cineva să bage banii acolo şi să-i şi scoată, trebuie ca cineva să aducă jucători”, a afirmat primarul Constanţei. AGERPRES