Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Cătălin Toma, a declarat că Spitalul Judeţean de Urgenţă care urmează a fi construit la Focşani este gândit pentru a asigura funcţionalitatea unităţii medicale pentru următorii 30-40 de ani.

„Construcţia Spitalului Judeţean de Urgenţă este un proiect de suflet pentru că sănătatea este extrem de importantă pentru oricine, oriunde s-ar afla pe această planetă. Proiectul este unul de anvergură, respectă toţi paşii şi toate criteriile de eligibilitate pentru noul Program Naţional de Rezilienţă şi Redresare. Este gândit modular, tocmai pentru a nu mai fi bloc turn, în aşa fel încât să existe o disponibilitate şi o anvergură a tot cea ce înseamnă servicii medicale de calitate. Avem şi heliportul prevăzut, şi, de ce nu, un spaţiu universitar. Acest spital judeţean este gândit pentru o proiecţie de cel puţin 30-40 de ani, astfel încât şi atunci să fie la standarde foarte bune de calitate”, a declarat Cătălin Toma.

El a subliniat că în preajma spitalului va fi creată infrastructura necesară pentru a asigura conexiunea internodală a noii unităţi medicale şi vor fi construite locuinţe de servicii pentru personalul medical.

„În preajma Spitalului Judeţean de Urgenţă, primăria Focşani a obţinut finanţarea pentru staţia internodală, pe terenul pe care CJ l-a pus la dispoziţie. De asemenea, în faţa spitalului judeţean, apropiat de E85 va fi un complex de ANL-uri, construit de Primăria Focşani şi încă un complex construit de CJ Vrancea, tot prin ANL. Acel bloc cu 28 de spaţii locative va fi strict pentru specialişti. Deci ne-am gândit, în proiecţia noastră pentru Spitalul Judeţean să avem în vedere şi asigurarea unor spaţii pentru cadrele medicale care doresc să se aşeze aici”, a spus Toma.

Potrivit preşedintelui CJ Vrancea, studiul de fezabilitate pentru construcţia noului spital a fost deja aprobat şi depus la Guvern.

„Suntem în faza în care avem studiul de fezabilitate aprobat. Mai avem un aviz de la Mediu pe care trebuie să îl obţinem şi bineînţeles, PUZ-ul. Şi sper ca termenul cel mai scurt vom beneficia de sprijinul colegilor de la primăria Focşani în aşa fel încât să avem acest PUZ aprobat, tocmai pentru a fi în conformitate cu prevederile legale. În momentul în care vorbim, acest studiu de fezabilitate este depus la Ministerul Lucrărilor Publice, la Ministerul Fondurilor Europene şi la Cancelaria Primului Ministru”, a subliniat Cătălin Toma.

Noul Spital Judeţean de Urgenţă va avea o capacitate de spitalizare de 760 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi, bloc universitar cu săli de curs şi amfiteatru pentru 100 persoane, sector de specializare modern cu secţii din aproape toate domeniile şi spaţii special concepute pentru toate activităţile medicale şi conexe, inclusiv heliport, având un cost estimat de aproximativ 350 de milioane de euro, incluzând dotările şi aparatura necesară. AGERPRES