Primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, acuză Guvernul că, prin proiectul Legii bugetului de stat pe 2019, a oferit administraţiilor locale un ”măr otrăvit” şi că, în loc de lapte şi miere, în România este doar ”fiere”.
El susţine că majorarea de la 43% la 60% a cotei defalcate din impozitul pe venit pentru administraţiile locale concomitent cu creşterea cheltuielilor sociale suportate din bugetele locale va crea deficite financiare majore pentru primării.
„Am crezut până în ultimul moment că avem parteneri de dialog în Guvern. S-ar părea că nu avem deloc parteneri de dialog, ba, din contră, încearcă să regleze marele probleme care se confruntă bugetul naţional prin bugetele localităţilor. (…) Nu avem posibilitatea să facem un buget fezabil, un buget acoperitor pentru toate problemele pe care le avem. Am primit, ca în povestea cu Albă ca zăpada, un măr otrăvit, care ne-a fost dat dintr-un paner cu mere care ar fi trebuit să însemne creştere economică şi un program de guvernare realizat până în cel mai mic amănunt şi toată lumea trăieşte bine în România, este lapte şi miere. Vă spun că nu este lapte şi miere. Este doar fiere în momentul de faţă”, a afirmat Flutur.
El a precizat că, prin majorarea cotei defalcate din impozitul pe venit, bugetul municipiului Botoşani va creşte de la 43,2 milioane de lei la 60,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă un plus de 17 milioane de lei. În schimb, cheltuielile sociale transferate la administraţia locală sunt estimate la 18,49 milioane de lei, ceea ce presupune că municipalitatea va pierde aproximativ 1,5 milioane de lei.
„Nu numai că speram că o să ne echilibrăm bugetul din sumele din impozitul pe venit. Din contră, luăm mai puţin. Probabil vom reuşi să acoperim cheltuielile pe primele două trimestre şi o bucată din trimestrul al treilea din 2019. În rest … Dumnezeu cu mila”, a precizat Flutur. AGERPRES