Patru furnizori de servicii de comunicatii electronice au fost desemnati castigatori pentru instalarea de telecentre in 172 de localitati din mediul rural cu acces redus sau fara acces la servicii de telefonie si internet.
Companiile castigatoare in urma acestei ultime licitatii organizate de ANRCTI pentru instalarea de telecentre sunt AccessNet International, Rartel, Societatea Nationala de Radiocomunicatii si Vodafone Romania.

AccessNet International va instala 150 de telecentre in localitati din 31 de judete, Rartel va instala 19 telecentre in localitati din 14 judete, Societatea Nationala de Radiocomunicatii va instala un telecentru, iar Vodafone Romania a fost desemnata sa instaleze doua telecentre. Lista cu localitatile in care cei patru furnizori de serviciu universal vor instala telecentre poate fi consultata pe pagina de internet ANRCTI.

Instalarea celor 172 de telecentre va incepe de indata ce contractele tripartite intre castigatorii licitatiei, autoritatile administratiei publice locale si ANRCTI vor fi semnate. Dupa semnare, primariile localitatilor respective au obligatia de a pune la dispozitia companiilor desemnate, in termen de 15 zile, spatiul necesar functionarii telecentrului.

Furnizorii au obligatia de a instala telecentrele si de a incepe furnizarea serviciilor in termenul precizat prin ofertele declarate castigatoare, termenul maxim fiind de 120 de zile de la punerea la dispozitie a spatiului. Costul net al instalarii acestor 172 de telecentre se ridica la 7.568.516,30 lei, suma care va fi acoperita din fondul special pentru serviciul universal gestionat de ANRCTI. In medie, costul total al echipamentelor instalate si al mentinerii in functiune timp de trei ani a unui telecentru, stabilit in urma licitatiei, este de 44.003 lei (aproximativ 12.000 Euro). Costul instalarii legaturilor de acces pentru fiecare localitate difera in functie de tehnologia utilizata si de distanta fata de cel mai apropiat punct al retelei furnizorului desemnat.