Ar putea fi o imagine cu în aer liber şi text care spune „CONSILIUL JUDETEAN CLUJ Reabilitarea Castelului Banffy din Răscruci a atins stadiul de 40%”

Castel Banffy din localitatea Răscruci, comuna Bonţida, a fost reabilitat, până acum, în proporţie de 40%, iar preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, anunţă că acesta ar urma să fie redat circuitului turistic din vara lui 2023.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, a analizat, împreună cu responsabilii de proiect din cadrul instituţiei, stadiul procesului de reabilitare a ansamblului-monument clădire Castel Banffy şi parc din localitatea Răscruci, comuna Bonţida„, se arată într-un comunicat trimis, joi, de CJ Cluj.

Potrivit sursei citate, unele lucrări necesare sunt realizate până acum în proporţie de chiar 90%.

Începute acum un an, lucrările de reabilitare a acestui obiectiv arhitectural de o importanţă istorică şi culturală deosebită pentru întreaga Transilvanie avansează în ritm susţinut. Stadiul fizic general al lucrărilor de execuţie înregistrează un procent ce se apropie de 40%. Profitând de timpul favorabil, lucrările de amenajare exterioare îşi vor intensifica ritmul, astfel încât, chiar din vara anului viitor, acest castel să fie finalizat şi redat, în cel mai scurt timp, circuitului turistic şi cultural„, a declarat, conform comunicatului, Alin Tişe.

În acelaşi comunicat se arată că, până la completa finalizare a proiectului, constructorul va trebui să mai realizeze inclusiv restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent, parc care cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală etc.

Consiliul Judeţean Cluj a demarat în mai 2021 lucrările de reabilitare a ansamblului-clădire Castel Banffy şi a parcului-monument din localitatea Răscruci, comuna Bonţida, investiţie de 27,6 mil. lei (5,7 milioane de euro), finanţată din fonduri europene. Lucrările de restaurare şi conservare a ansamblului monument istoric vizează atât zidurile interioare şi exterioare, compartimentările, finisajele, instalaţiile de utilităţi, cât şi componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn şi lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, şemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripţiile, etc AGERPRES