Încă din primele trei zile ale anului 2011, peste 250 de cupluri orădene şi-au stabilit locul, data, ziua şi ora în care urmează să spună ”Da” în faţa ofiţerului de stare civilă, folosind aplicaţia informatică pentru programarea căsătoriilor, de pe site-ul Primăriei Oradea.

Potrivit unui comunicat al primăriei, până marţi, la ora 9,30, din totalul celor 266 de căsătorii înscrise în program, 52% (adică 137) au fost programate on-line şi 48% (respectiv 129), la ghişeul stării civile Până în anul 2009, căsătoria civilă se putea programa exclusiv prin prezentarea viitorilor miri la ghişeele stării civile.

Având în vedere faptul că majoritatea celor care se căsătoresc sunt persoane din generaţia tânără, Starea Civilă a implementat, la începutul anului 2010, un sistem alternativ, securizat, de programare a căsătoriilor şi prin internet. Astfel, la finalul anului 2010, s-a constatat că din totalul de căsătorii programate, 22% s-au realizat on-line, direct de acasă, iar 78% au fost programate prin prezenţa celor interesaţi la ghişeu.


Succesul utilizării acestei aplicaţii, lipsa de incidente de securitate, uşurarea accesului cetăţenilor la informaţie, dar şi a muncii ofiţerilor de stare civilă au determinat şi alte primării din ţară să implementeze aplicaţii asemănătoare, cum ar fi Primăria din Cluj-Napoca. Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Oradea a implementat şi posibilitatea programării on-line a prezentării la ghişeu în vederea depunerii actelor pentru obţinerea cărţii de identitate.


Astfel, cetăţenii care au un program încărcat au şansa de a fi aşteptaţi de un funcţionar disponibil numai pentru ei, la ghişeu, fără a mai sta la cozi, după alţii. Scopul ambelor aplicaţii – programarea on-line a căsătoriei şi cea a prezentării la ghişeu – este de a furniza informaţiile necesare diverselor proceduri administrative, fără a fi necesară prezenţa la ghişeele administraţiei publice locale de mai multe ori, în privinţa actelor de stare civilă şi identitate.
În privinţa locului ales pentru acest eveniment, cele mai multe căsătorii au fost oficiate, anul trecut, la Casa Tineretului din Oradea – 206, celelalte 62 fiind oficiate în sala festivă a Primăriei
Oradea. Zilele cele mai solicitate pentru căsătorie au fost sâmbătă (90%), urmată la diferenţă mare de procent de vineri (6%) şi duminică (3%).


Cel mai solicitat interval orar a fost între 15-18, cu un maximum la ora 17, iar lunile cele mai pline de căsătorii au fost iulie (63), mai (58), august (46), iunie şi septembrie (câte 36). Potrivit unui studiu întocmit de firma de cercetare on-line Internet World Stats, în luna iunie 2010, în România, la o populaţie estimată de 21.959.278 locuitori, erau 7.786.700 utilizatori de internet, ceea ce reprezintă 35,5% din totalul populaţiei. De altfel, dinamica utilizării internetului, în ţara noastră, în perioada 2000-2009, arată o creştere cu 828,8%. AGERPRES