Casa Dosoftei, una dintre emblemele Iaşiului, intră într-un amplu proces de restaurare

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi au semnat, pe 18 iunie, contractul de execuţie a lucrărilor de restaurare a uneia dintre cele mai vechi construcţii din municipiul reşedinţă, Muzeul “Sfântul Ierarh Dosoftei-Mitropolitul”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a declarat jurnaliştilor, după semnarea contractului, că valoarea a proiectului este de peste 3,6 milioane de lei, din care 3,5 milioane de lei reprezintă fonduri europene obţinute prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5: “Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane”.

Potrivit sursei citate, lucrările vor dura maxim 12 luni. “Ne bucură că putem să lăsăm urmaşilor istoria, aşa cum ne-au lăsat-o şi nouă înaintaşii. Suntem datori să avem grijă de monumentele culturii. Pe lângă Muzeul Vasile Pogor, iată că şi Casa Dosoftei intră în reparaţii şi ne vom preocupa în continuare ca toate instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean să primească ceea ce merită”, a declarat preşedintele CJ Iaşi.

Lucrările vizează reabilitarea zidurilor muzeului, atât la interior cât şi la exterior, deoarece piatra aflată în structura acestora se macină şi se deteriorează, rezultând un praf care se depune pe exponate. Uşile exterioare din lemn de stejar vor fi restaurate, iar ferestrele vor fi înlocuite. De asemenea, va fi refăcută complet instalaţia termică, clădirea fiind acum deservită de o centrală termică veche, electrică, incompatibilă cu necesităţile unui spaţiu muzeal amplu care adăposteşte valori de patrimoniu.

Conform proiectului, vor fi înlocuite toate vitrinele expoziţionale şi va fi schimbată şi instalaţia electrică, asigurând astfel respectarea normativelor, dar şi punerea în valoare a obiectivului cultural. Investiţia prevede şi realizarea rampelor de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.

Casa Dosoftei va fi dotată cu sisteme de supraveghere, asigurare antiefracţie şi antiincendiu în toate încăperile, conform cerinţelor ISU, iar în apropierea monumentului istoric va fi montat un panou informativ pe care va fi prezentat istoricul clădirii, scris şi în limbajul Braille.

Casa Dosoftei a fost construită în timpul domniei lui Antonie Ruset, între anii 1677-1679, iar până în anul 1686 a fost sediul celei de a doua tiparniţe din Iaşi. În prezent, clădirea găzduieşte secţia de literatură veche din cadrul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi. Printre exponate se numără şi Cazania, scrisă de Mitropolitul Varlaam Moţoc în anul 1643, considerată prima tipăritură în limba română din Moldova. AGERPRES