CARAVANA ECOTIC și implicarea autorităților publice din patru localități incluse în itinerariul proiectului

ecotic_deseuri1.jpgSub denumirea “Zilele Recicării în orașul tău!”, ECOTIC organizează împreună cu autoritățile publice locale din orașele cuprinse în itinerariul Caravanei ECOTIC, activități dedicate publicului larg de conștientizare și colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Caravana ECOTIC este proiectul co-finanțat prin Programul Life al Uniunii Europene. Prin acest proiect, ECOTIC și partenerii săi își propun implicarea activă în educația ecologică a publicului larg și a publicului tânăr, în protejarea mediului, în colectarea și reciclarea corectă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Caravana ECOTIC va staționa în cel puțin 30 piețe publice din țară și va vizita peste 150 unități de învățământ până la finele lunii iunie 2016.

Publicul larg este invitat în interiorul expoziției mobile în care sunt prezentate zece tipuri de echipamente electrice și electronice descompuse, evidențiindu-se în scop educativ componentele acestor deșeuri. Explicațiile, filmele și jocurile care se regasesc în această Caravană au ca scop educativ determinarea celor care vizitează muzeul să acționeze corect în ceea ce privește reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, punând accent pe beneficiile reciclării, dar și efectele negative ale substanțelor periculoase conținute în DEEE. Tot aici se pot aduce deșeuri de echipamente electrice și electronice, populația participând astfel la o tombolă, premiile oferite fiind tablete electronice.

Până în acest moment peste 4.000 persoane au vizitat Caravana ECOTIC. De asemenea, peste 13.500 elevi din 39 de unități de învățământ au înțeles mai bine motivele pentru care deșeurile de echipamente electrice și electronice și bateriile uzate trebuie colectate și reciclate corect.

În perioada noiembrie, 2014 – ianuarie, 2015 evenimente destinate publicului larg au avut loc astfel:

– La Slatina, în perioada 21 – 23 noiembrie 2014, împreună cu Agenția pentru Protecția Mediului Olt și Primăria Municipiului Slatina; Caravana a staționat în fața complexului compercial situat la intersecția străzii Vintilă Vodă cu Bdul. Al. I. Cuza, 180 de vouchere fiind oferite, colectându-se peste 300 kg DEEE.

La Giurgiu, în perioada 5 – 7 decembrie 2014, Caravana ECOTIC a fost amplasată pe strada pietonală Mircea cel Bătrîn, parteneri fiind Primăria din localitate pprecum și Agenția Pentru Protecția Mediului Giurgiu;

– În perioada 12 – 14 decembrie, ECOTIC împreună cu Primăria Sectorului 6 București, Agenția pentru Protecția Mediului București și Urban Serv SA și-au unit forțele pentru a organiza evenimentul și în sectorul 6, la intersecția dintre Bdul. Iuliu Maniu și Bdul Virtuții. Au fost colectate puțin peste 365 kg DEEE, fiind predate 107 deșeuri.

– Sectorul 2 al Capitalei a găzduit Caravana în perioada 19 – 22 decembrie, fiind poziționată în spatele magazinului Obor. Partenerii au fost Primăria Sector 2, Agenția pentru Protecția Mediului București și Supercom. Au fost colectate 133 deșeuri, cantărind peste 200 kg.

– Brașovul a fost următoarea gazdă a evenimentelor destinate publicului larg organizate la Caravana ECOTIC. În cele 3 zile de campanie destinată publicului larg (23 – 25 ianuarie), locuitorii Brașovului au putut vizita Caravana ECOTIC amplasată în Parcul Uranus – Piața Astra. Partenerii evenimentului au fost Agenția pentru Protecția Mediului Brașov, Primăria Municipiului Brașov, Recolamp, Dedeman și Urban SA. 294 deșeuri de echipamente electrice și electronice au fost predate, acestea urmând cursul corect al reciclării.

De asemenea, lanțul magazinelor Dedeman a fost aproape de Caravana ECOTIC în fiecare oraș, oferind clienților săi posibilitatea de a aduce mai aproape de aceștia informații legate de reciclarea corectă a DEEE prin găzduirea Caravanei. Stațiile Sigurec sunt și ele gazdele Caravanei ECOTIC.

Partenerii proiectului sunt: Samsung Romania, Dedeman, Vlamir, GreenWEEE, LikeIT, ECOTIC BAT. Proiectul este susținut de Ministerul Mediului și Schimbarilor Climatice, Garda Naționala de Mediu, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România, Asociația Municipiilor din România, Junior Achievement Romania, Asociația Producătorilor și Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informației și Comunicațiilor.

ecotic_caravana.jpg

Programul LIFE+ este un instrument al Comisiei Europene care finanțează proiectele care contribuie la elaborarea și punerea în practica a politicii și a legislației în domeniul mediului. Acest program facilitează în special integrarea problemelor de mediu în cadrul celorlalte politici și mai general, participă la dezvoltarea durabilă. Programul LIFE+ înlocuiește o serie de instrumente financiare dedicate protecției mediului. Mai multe detalii gasiți pe http://ec.europa.eu/environment/life/funding/lifeplus.htm.