ecotic_vizita1.jpgÎn luna noiembrie 2014, ECOTIC a lansat oficial proiectul Caravana ECOTIC, un proiect unicat în România, cofinanțat prin instrumentul LIFE al Uniunii Europene. Elementul central al proiectului este o autoutilitară personalizată 100%. Prin mesajele și exponatele regăsite în interiorul Caravanei ECOTIC, atragem atenția publicului larg despre importanța reciclării corecte a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA).

În cadrul proiectului Caravana ECOTIC a fost dezvoltată și prima etapă a programului „PRACTICI ŞI EXPERIENŢE ÎN DOMENIUL COLECTARII SELECTIVE A DEŞEURILOR DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ŞI ELECTRONICE (DEEE)”, partener fiind Agenția Națională Pentru Protecția Mediului. Acest program are loc sub forma unor seminarii la sediile Agențiilor pentru Protecția Mediului din țară, publicul țintă fiind A.D.I., primăriile și operatorii de salubritate care acționează la nivelul județelor respective.

Organizatorii îşi propun ca prin acest program să aducă în prim plan problema gestionării deşeurilor de echipamente electronice, să identifice şi să aplice cele mai bune metode de colectare și reciclare a acestora la nivelul fiecărui județ în parte.

În cadrul fiecărui seminar, primăriile şi operatorii de salubritate din judeţele respective au ocazia să valorifice experienţa de 9 ani a Asociaţiei ECOTIC în organizarea sistemului naţional de gestionare a DEEE. Schimbul de experienţă în cadrul acestui program permite autorităţilor administraţiei publice locale din fiecare judeţ să poată proiecta şi aplica cele mai bune soluţii de colectare a DEEE de la populaţie, agenţi economici, instituţii publice. Ţinta naţională de colectare a acestor tipuri de deşeuri este stabilită prin legislaţia specifică, fiind de 4 kg/locuitor.

Programul cuprinde într-o primă etapă, desfăşurarea unei întâlniri de lucru la sediul Agenţiei Pentru Protecţia Mediului din județul respectiv. Această întâlnire reunește toate părţile implicate în gestionarea corectă a fluxului de deşeuri de echipamente electrice și electronice.

Până în acest moment au fost susținute seminarii la sediile APM-urilor din Slatina, Brăila, Reșița și Botoșani. Activitățile din aceste județe au intrat în cea de-a doua etapă a programului.

Această etapă presupune organizarea în mod voluntar a unor acţiuni specifice de către primăriile şi operatorii de salubritate din fiecare judeţ în care s-a desfășurat seminarul. Aceste acțiuni sunt reprezentate de analize statistice privind deţinerea DEEE în gospodării sau sediile agenţilor economici, instituţiilor publice, înfiinţarea de puncte de colectare a DEEE pentru populaţie, organizarea de programe de colectare de la populaţie.

„Organizarea seminarului ‘Practici şi experienţe în domeniul colectării selective a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice(DEEE)’ a avut un impact deosebit aici, în Caraș-Severin. Operatorii economici prezenți la seminar au aflat despre cât de nocive sunt deșeurile de echipamente electrice și electronice pentru mediu și sănătatea umană, dacă sunt aruncate la întâmplare. De asemenea, a fost reamintită obligația fiecărui cetățean de a colecta și preda deșeurile de echipamente electrice și electronice firmelor specializate. Seminarul a fost instructiv, folositor și pentru noi, cei din APM CS, deoarece au fost aduse date noi din domeniu, iar ECOTIC a împărtășit din experiența în domeniu prin programele de conștientizare și colectare a DEEE. Acțiunea a avut un impact pozitiv asupra participanților”, a declarat Adriana Telescu, Consilier Calitatea Factorilor de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin.

În programul Caravanei ECOTIC este inclus și proiectul „Zilele Reciclării În Orașul Tău!”, în cadrul căruia autoutilitara personalizată este deschisă tuturor categoriilor de public. Este încurajată, de asemenea, colectarea selectivă a DEEE și DBA (deșeuri de baterii si acumulatori portabile), o activitate care până în prezent a însemnat colectarea a peste 4 tone DEEE, Caravana fiind prezentă în București, Slatina, Giurgiu, Brașov, Bacău, Piatra Neamț, Suceava și Botoșani. Aproape 8.000 de persoane au vizitat Caravana în această campanie.

Au fost incluse și vizite efectuate la partenerii Asociației, în cadrul cărora autoutilitara a fost expusă în zonele de acces publicului. Au fost vizitate astfel, puncte de lucru ale unor companii precum Dedeman, Metro Cash & Carry și Sigurec.

Din luna noiembrie și până în prezent, Caravana ECOTIC a ajuns în 74 unități de învățământ din București, Slatina, Alexandria, Giurgiu, Târgoviște, Ploiești, Brașov, Adjud, Bacău, Piatra Neamț, Roman, Târgu Neamț, Fălticeni, Suceava, Rădăuți, Dorohoi, Botoșani, iar de la finalul lunii martie va fi în Iași.

Până la finalul lunii martie, peste 30.000 de elevi au învățat mai bine ceea ce presupune reciclarea corecta a DEEE și DBA vizitând Caravana ECOTIC. În toate unitățile de învâțământ participante în proiect au fost desfășurate în total peste 400 ore de ECO educație. Până în acest moment, au fost strânse și predate în proiect peste 2 tone de DEEE și peste 300 kg de DBA de către cei mai harnici elevi din Suceava, Roman și Piatra Neamț.

„Caravana ECOTIC contribuie la procesul educațional în ceea ce privește problema colectării selective a deșeurilor în general și în special a colectării deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Aici, elevii și profesorii au găsit informația completă cu privire la importanța colectării selective a acestor tipuri de deșeuri și cât de periculoase și nocive pot fi acestea pentru mediu, implicit pentru sănătatea noastră. Caravana expozitională ECOTIC reprezintă, pe lângă informație completă, o metodă sigură și plăcută pentru aprofundarea cunoștințelor în domeniul protecției mediului și contribuie la educarea tinerilor în spirit ecologic, precum și formarea unor atitudini și abilități responsabile față de mediul înconjurător”, a declarat Elena Bucur, Consilier Relații Publice, APM Brașov.

ecotic_vizita2.jpg

Partenerii proiectului sunt: Samsung Romania, Dedeman, Vlamir, GreenWEEE, LikeIT, ECOTIC BAT.

Proiectul este susținut de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Garda Națională de Mediu, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România, Asociația Municipiilor din România, Junior Achievement Romania, Asociația Producătorilor și Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informației și Comunicațiilor, Asociația Recolamp, Vonino și Advanced Tehnologies.

Proiectul Caravana ECOTIC se va încheia în luna iunie din 2016. Pentru mai multe detalii puteți accesa site-urile www.ecotic.ro și www.caravanaecotic.ro.