În judeţul Caraş-Severin vor fi derulate 17 proiecte transfrontaliere România-Serbia cu finanţare europeană nerambursabilă, după ce miercuri au fost semnate contractele de finanţare. ‘Este îmbucurător faptul că tot mai multe instituţii, autorităţi publice, ONG-uri, instituţii de învăţământ depun astfel de proiecte. Este o modalitate de a atrage fonduri în judeţ, chiar dacă nu e cea mai importantă sursă.

Proiectele transfrontaliere reprezintă un exemplu de bună colaborare cu vecinii noştri de peste graniţă şi, totodată, o soluţie pentru cei din Caraş-Severin. Dacă anul trecut s-au atras în judeţ 80 milioane euro, anul acesta sperăm ca suma să crească la 110 milioane euro’, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.

Printre proiectele cu finanţare IPA CBC în judeţul Caraş-Severin, pentru care au fost semnate miercuri contractele, se numără creşterea gradului de mobilitate cu scopul de a dezvolta schimbul economic şi turistic în zona transfrontalieră Pojejena – Kladovo, promovarea schimbului de bune practici şi transfer de competenţe tehnice între autorităţile locale cu privire la furnizarea de servicii locale, la ambele proiecte partener principal fiind Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

De asemenea, astfel de proiecte au mai fost depuse şi câştigate de către Consiliul Local Băile Herculane, Consiliul Local Pojejena, Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, care are trei asemenea proiecte, Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, Spitalul Judeţean Reşiţa, Primăria Caransebeş, dar şi Asociaţia Radio Semenic, Grupul Ecologic de Colaborare Nera din Oraviţa, sau Fundaţia Activity. Valoarea totală a proiectelor depăşeşte 7 milioane euro, din care 85 la sută reprezintă finanţare IPA şi 15 la sută cofinanţare naţională, din care 13 procente sunt asigurate de către Guvernul României, iar 2 la sută de către beneficiari. Proiectele sunt derulate în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia. AGERPRES