Prefectul judeţului Timiş, Nemeth Zoltan, a anunţat prelungirea cu şapte zile a carantinei pentru municipiul Timişoara şi cele patru comune limitrofe care au fost sub aceeaşi măsură din data de 8 martie.

Decizia a fost luată în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a declarat că şi-a menţinut votul împotriva prelungirii carantinei zonale impuse Timişoarei şi celor patru comune periurbane cu încă şapte zile, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

„Mi-am menţinut votul împotriva carantinei în cadrul şedinţei CSJU de astăzi. Nu din rea voinţă, ci pentru că nu am primit răspuns la întrebările adresate şi pentru că nu sunt de acord cu modul superficial în care au fost tratate problemele cetăţenilor. S-a decis astăzi, cu 27 de voturi din 39, ca Timişoara şi zona periurbană să continue o carantină dovedită a fi ineficientă, rata de infectare fiind în creştere”, a afirmat Alin Nica.

Liderul administraţiei judeţene spune că a fost neplăcut surprins de mai multe aspecte, mai ales de vocile care i-au cerut să nu îşi mai exprime public opinia, deoarece este în dezacord.

„Eu în CJSU reprezint cetăţenii şi comunitatea. Spre deosebire de alţii, nu mă erijez într-un salvator care ştie binele universal al comunităţii şi care dă carantina cu orice preţ. Pentru a treia oară în ultimele săptămâni, am cerut o discuţie bazată pe date. Am solicitat să ne gândim la toate segmentele societăţii. Am primit doar argumente medicale, majoritatea emoţionale. Înţeleg presiunea pe sistemul medical, cunosc eforturile inumane depuse de personalul medical şi de forţele de ordine. Tocmai pentru ei, pentru protejarea lor, am cerut să gândim eficient”, a detaliat Nica.

El a punctat faptul că amenzile nu vor convinge cetăţenii să respecte măsurile din perioada carantinei, ci îi vor întoarce mai rău împotriva măsurilor restrictive.

„Avem nevoie să lucrăm împreună cu cetăţenii. Am respectat şi vă îndemn să respectaţi regulile specifice carantinei şi forţele de ordine care o pun în aplicare. Chiar dacă nu am adunat suficiente voturi pentru ridicarea carantinei sunt cu sufletul împăcat că am făcut tot posibilul ca vocea comunităţii să fie auzită”, a spus Nica. AGERPRES