Capitala a aderat la Reţeaua Oraşelor Sănătoase din Europa

oprescu_diploma.jpgDirectorul Diviziei Politici şi Guvernare din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Europa, dr. Agis Tsouros, i-a înmânat vineri primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, diploma de aderare a municipiului Bucureşti la Reţeaua Oraşelor Sănătoase din Europa.

“Bucureştiul este astăzi un oraş care îşi ia un angajament public în faţa partenerilor europeni pentru că doreşte să continue şi să întărească viziunea pe care o are de a face un oraş modern care să sprijine sănătatea din toate punctele de vedere şi să se alăture astăzi altor oraşe precum Manchester, Barcelona, Viena, multe oraşe din Europa care au o viziune de a merge în această direcţie. Un oraş sănătos este unul interactiv, care îşi implică cetăţenii. Bucureştiul astăzi devine un oraş sănătos şi un partener în implementarea strategiei europene cuprinse în politica de sănătate 2020. Bucureştiul devine un oraş activ în reţeaua oraşelor sănătoase din Europa”, a spus Agis Tsouros.

El a precizat că toate oraşele din reţea vor face rapoarte şi vor fi evaluate din aceste punct de vedere.
În opinia directorului Diviziei de Politici şi Guvernare din cadrul OMS Europa, sănătatea poate fi un indicator de performanţă. “Sănătatea este o parte importantă a dezvoltării sociale, a dezvoltării oamenilor şi a creşterii economice”, a mai afirmat dr. Agis Tsouros.

La rândul său, primarul general Sorin Oprescu a precizat că Bucureştiul îşi va dezvolta infrastructura educaţională în continuare, infrastructura sportivă, cea medicală, îşi va mări spaţiile verzi, traseele pentru biciclişti şi va crea facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi. “Este o onoare pentru noi să vă aflaţi în Bucureşti şi primim astăzi cu bucurie diploma de aderare la Organizaţie Mondială a Sănătăţii în Direcţia Reţelelor Oraşelor Sănătoase din Europa. Ne-am asumat prin această aderare să asigurăm dezvoltarea bunelor practici la nivelul specialiştilor din domeniul sănătăţii pentru a crea premisele unui sistem de prevenţie eficient. Este dorinţa de a ne îndrepta către o ţintă accesibilă, credem noi, de a face viaţa cetăţenilor noştri sănătoasă şi mai uşoară, în aşa fel încât toate facilităţile lumii în care trăim ei să poată beneficia de ele. Vorbim de tineri, de copii, vorbim de o alimentaţie sănătoasă, vorbim de facilităţi pentru cei care se află în nevoie, pentru o serie întreagă de dizabilităţi care se manifestă din păcate la un număr câteodată foarte mare al populaţie. (…) În spiritul principiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a celor care stau la baza constituirii reţelei Oraşelor Sănătoase, la nivelul administraţiei publice locale a Bucureştiului am încercat împreună cu colegii mei să facem eforturi susţinute pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii spitaliceşti”, a spus edilul.

El a spus că din anul 2008 de când Primăria a preluat 19 spitale a investit în acestea 179 milioane euro. “Am preluat în anul 2008 un număr de 19 spitale, am încercat să la facem să se învârtă după soare, să putem să le utilăm şi pot să vă raportez că până în prezent au fost introduşi în aceste spitale o sumă de 179 milioane euro. Mă refer la imagistică, la tot ceea ce înseamnă dotarea spitalelor cu metode de diagnostic modern şi de tratament. Toate structurile medicale ar trebui să funcţioneze la nivel civilizat, la nivelul anilor pe care îi trăim. Încercăm să construim două spitale, în România nu s-au mai construit din 1978”, a mai spus Sorin Oprescu.

La rândul său secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a subliniat însemnătatea OMS. “OMS nu este o organizaţie oarecare, este una extrem de serioasă, extrem de complexă. (…) Un angajament al Primăriei Bucureşti în faţa OMS şi un parteneriat al OMS este un lucru extrem de serios şi care sunt convins că va produce efecte. Aceste este începutul de fapt. Aici se semnează un contract de angajament în faţa OMS că Bucureştiul din ce în ce va deveni un oraş şi mai sănătos pentru oameni, iar aceştia să devină mai sănătoşi în el. Este un exemplu şi sper că mai multe oraşe din România îl va urma, şi să vedem mai multe oraşe care se angajează să facă aceste lucru”, a spus medicul Raed Arafat.
Potrivit acestuia, impactul angajamentului pe care l-a luat Capitala se va vedea în sănătatea populaţiei din Bucureşti în “cinci, zece, cinsprezece ani”. “Asta o vor arăta studiile şi statisticile”, a spus Arafat.
Reţeaua Oraşelor Sănătoase cuprinde peste 90 de oraşe din 30 de ţări europene, scopul fiind acela de a plasa sănătatea în agenda politică, economică şi socială a guvernării acestor localităţi.
Totodată, promovează analiza politicilor ce pot influenţa domeniul sănătăţii şi oferă un suport pentru o mai bună planificare atât a intervenţiilor directe, cât şi a strategiilor menite să rezolve inegalităţile în sănătate, nevoile speciale ale grupurilor vulnerabile, participarea activă şi implicarea cetăţenilor la decizii. AGERPRES