braila.jpgCandidatura Brăilei la titlul de Capitală Culturală Europeană va fi prezentată oficial joi, în cadrul unui dineu intitulat „Oamenii de afaceri brăileni alături de Brăila-Capitală Europeană a Culturii”, potrivit unui comunicat remis de organizatorii evenimentului. Întâlnirea are drept scop prezentarea dosarului de candidatură a Brăilei la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, care va fi depus pe 10 octombrie 2015.

Organizatoarea evenimentului, Asociaţia Brăila CEAC 2021, îşi doreşte prin acest demers să convingă un număr cât mai mare de oameni de afaceri locali să devină parteneri ai acestui proiect. „Dacă această candidatură va fi încununată cu succes, poate va fi punctul zero în realizarea zonei metropolitane Brăila-Galaţi, plecând de la un centru universitar comun, care să devină un magnet pentru tinerii din alte oraşe”, susţine Marian Ghionu, unul dintre reprezentanţii Asociaţiei Brăila CEAC 2021.

Potrivit primarului municipiului, Aurel Simionescu, candidatura Brăilei la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 se bazează pe cifra 12. „Ideea se va învârti cel mai probabil în jurul unei cifre, noi ne-am gândit la 12. De exemplu: 12 ore, 12 luni, 12 etnii, 12 feluri de mâncare, 12 activităţi, 12 oraşe implicate. Un format care să dea o dimensiune regională. Adică să arătăm că Brăila vrea să fie capitală culturală, dar are în plan promovarea întregii regiuni. Practic, este o formă de parteneriat între 12 oraşe din regiune, care să poată să ducă imaginea noastră către ei şi viceversa”, a declarat Simionescu.

Primarul a precizat că accentul se va pune pe etniile existente în Brăila, colaborarea dintre oraşele regiunii, dar şi pe relaţiile cu Republica Moldova, Turcia, Bulgaria şi Grecia.
Consiliul Local Municipal şi Consiliul Judeţean Brăila au devenit, în luna martie 2015, membri fondatori ai Asociaţiei „Brăila – Capitală Culturală Europeană 2021”, organism înfiinţat special pentru a susţine candidatura municipiului reşedinţă de judeţ la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.
De asemenea, reprezentanţii partidelor politice din Brăila, parlamentarii şi reprezentanţii Primăriei, Consiliului Judeţean şi ai Prefecturii au semnat, pe 9 martie 2015, documentul intitulat „Carta Culturii Brăilene 2021”, prin care este susţinut public proiectul „Brăila – Capitală Culturală Europeană 2021”.
Brăila organizează anual festivaluri naţionale şi internaţionale care ating aproape toate genurile muzicale şi artistice, printre care Festivalul Internaţional de Canto „Hariclea Darclee”, Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară „George Grigoriu”, Festivalul „Zile şi Nopţi de Teatru European”, Festivalului Internaţional de Jazz „Johnny Răducanu”, Festivalul Naţional de Folclor „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, Festivalul Naţional de Folk „Chira Chiralina”, Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare, Concursul Naţional de Pictură şi Grafică „Vespasian Lungu”, Concursul Naţional de Pian „Virtuozii”, Festivalul Poeţilor din Balcani şi Festivalul Internaţional de Caricatură.
Centrul Istoric al Brăilei este rezervaţie de arhitectură şi urbanism, inclusă în lista naţională a monumentelor istorice, iar hrubele, unice în România prin lungimea şi reţeaua în care au fost construite încă de pe vremea ocupaţiei otomane, dau o notă distinctă acestui oraş cosmopolit de la Dunăre. AGERPRES