Primăria municipiului Roman îi implică pe cetăţenii oraşului într-un nou proiect, desfăşurat în premieră în ţara noastră. „Romanul preţuieşte mâncarea“ este o campanie derulată în parteneriat cu Fundaţia „Terra Mileniul III şi finanţată de Uniunea Europeană.

Potrivit primarului Lucian Micu, proiectul îşi propune creşterea gradului de conştientizare a locuitorilor municipiului Roman cu privire la necesitatea implicării în diminuarea risipei alimentare. „Acum lucrăm la elaborarea planului pentru creşterea gradului de valorificare a alimentelor aflate în risc de a deveni deşeuri, prin redistribuire şi consum rapid. Să nu uităm că, în timp ce cantităţi importante de alimente se risipesc, există persoane aflate în nevoie care nu pot să-şi asigure hrana zilnică“, a spus edilul.

Practic, ideea are la bază derularea unor sesiuni de conştientizare în cadrul căreia vor fi informaţi aproximativ 30% dintre locuitorii oraşului asupra importanţei diminuării risipei alimentare. La final, iniţiatorii programului au ca ţintă elaborarea unui plan de acţiune local în acest sens.

Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de minimum 15.000 persoane din rândul locuitorilor municipiului Roman, minimum 30 agenţi economici care activează pe lanţul de producere şi comercializare a alimentelor (retaileri, restaurante şi cantine); minim 20 profesori de gimna-ziu; minim 400 elevi de gimnaziu; minim 100 de persoane din rândul beneficiarilor centrelor sociale, cantinelor sociale şi magazinului social din oraş care vor putea primi alimente la un preţ minim sau în mod gratuit; alte autorităţi locale care doresc sa îţi dezvolte un astfel de plan de acţiune pentru reducerea risipei de alimente şi pot utiliza mijloacele dezvoltate în cadrul proiectului; autorităţi centrale care pot utiliza modelul dezvoltat în municipiul Roman pentru extinderea la nivel naţional a acestei experienţe.