Campanie împotriva cerşetoriei, în sectorul 6

O campanie împotriva cerşetoriei se va derula timp de o lună jumătate în sectorul 6 al Capitalei, fiind organizată de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, a anunţat luni Gabriel Petrea, viceprimarul sectorului 6.

Campania va fi axată pe două componente, una de informare şi una de strângere a cerşetorilor de pe stradă. Proiectul este demarat la iniţiativa consiliului local şi are o valoare de 10.000 de euro, bani asiguraţi de autoritatea publică.

“Avem foarte mulţi copii şi tineri care practică cerşetoria în sectorul 6. Vrem să conştientizăm cetăţenii că prin mila publică aceşti cerşetori sunt întreţinuţi şi sunt ţinuţi în stradă. Noi, prin Direcţia de Asistenţă Socială, putem oferi familiilor defavorizate sprijin pentru ca ei să nu mai apeleze la cerşetorie şi să aibă un trai decent. Vom organiza patrule de poliţişti şi voluntari pentru a strânge cerşetorii din stradă”, a spus Marius Lăcătuş, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, la o conferinţă de presă.

Acţiunile de informare se vor face prin amplasarea de bannere şi împărţirea de materiale informative în principalele intersecţii ale sectorului 6, a spus viceprimarul Gabriel Petrea, precizând că va funcţiona totodată şi o linie telefonică de urgenţă, 0731624849, destinată acestei campanii.

Până în prezent, Direcţia Socială a sectorului 6 a identificat în sector circa 50 de persoane care practică frecvent cerşetoria, zonele vulnerabile fiind intersecţiile, zona pieţelor şi a centrelor comerciale.

Persoanele depistate că cerşesc vor fi identificate şi trimise în Centrul de primire în regim de urgenţă al Primăriei, unde vor beneficia de servicii de consiliere şi asistenţă.
Reprezentantul Poliţiei sectorului 6, Cezar Marinescu, a declarat, cu ocazia lansării campaniei, că fenomenul cerşetoriei este încă de actualitate atât în sectorul 6 cât şi în întreaga ţară şi a devenit un fenomen social grav. El a spus că aceste persoane care apelează la mila publică pot fi sancţionate cu amendă de până la 500 de lei, dar banii nu pot fi încasaţi niciodată la bugetul local pentru că nu pot fi plătiţi de cei sancţionaţi. Marinescu spune că o soluţie pentru ca aceşti cerşetori să nu mai stea pe stradă ar fi modificarea legislaţiei în vigoare care să vizeze transformarea amenzilor în muncă în folosul comunităţii. AGERPRES