Campania „Propune pentru Bucureşti!„, în urma căreia 20 de proiecte iniţiate de cetăţeni vor beneficia de o susţinere de până în 200.000 de euro, a ajuns la final, cele mai multe voturi primind „Împreună, în siguranţă, pe aceleaşi străzi – Creşterea siguranţei rutiere în 255 de intersecţii şi 320 km de străzi„.

Proiectul a beneficiat de 1.446 de voturi, a informat un comunicat transmis de Primăria Capitalei. Acesta a fost dezvoltat de o echipă formată din Vladimir Iuganu, Lucian Munteanu, Vali Munteanu, Andrei Avram, Ioana Alexandra Rusu, Alex Iţcuş, Mircea Bobină, Bogdan Stanimir, Viorel Bâtu, Tiberiu Simtion, Sergiu Nicolae Brega, Vitalie Brega, Bogdan Chiriţescu, Oana Vernescu, Cosmin Vîlcu şi Marian Ivan. Ei au beneficiat de sprijin logistic din partea Bucharest Bike Commuter, Bogart Media Creation şi E-dea Works.

„Obiectivul general al proiectului este realizarea de marcaje rutiere care cresc impactul vizual asupra participanţilor la trafic vulnerabili (biciclişti) pentru reducerea numărului de accidente rutiere. Astfel, proiectul prevede implementarea marcajelor rutiere pe 185 de artere sau tronsoane (aproximativ 320 km) şi în 255 de intersecţii aflate în toate cele şase sectoare ale Capitalei”, a menţionat sursa citată.

Pe locul al doilea, cu 866 de voturi, s-a clasat proiectul „Newborn”, propus de Marilena Băluţa. Acesta se adresează cuplurilor cu probleme de fertilitate şi venituri sub 4.000 lei/cuplu, pacienţilor aflaţi la vârsta fertilă, diagnosticaţi cu diferite tipuri de cancer. Scopul este facilitarea accesului persoanelor cu venituri mici sau pacienţilor tineri diagnosticaţi cu cancer la tratamente de înaltă specialitate. Astfel, vor fi demarate acţiuni de informare, vor fi selectate grupurile ţintă, va avea loc o licitaţie pentru achiziţionarea consumabilelor necesare derulării proiectului şi vor fi realizate procedurile propriu-zise specifice fertilizării in vitro.

Pe locul al treilea a fost selectat proiectul „Pistă de alergare din tartan în Herăstrău”, propus de Vlad Toma, cu 526 de voturi din partea bucureştenilor. Conform notei comisiei de evaluare a proiectelor, acest proiect va fi implementat într-o locaţie pretabilă, respectiv Parcul Tineretului. Pista de alergare din tartan va putea fi folosită gratuit de toţi cei care practică alergarea în parc, joggingul, celor care vor să facă încălzirea înainte de sportul practicat.

Pe locul al patrulea s-a situat proiectul „Pietonale de weekend în Cartierul creativ al Bucureştiului”, propus de Gavrilă Andrei Borţun, cu 514 voturi. Prin acesta se propune ca Primăria Municipiului Bucureşti să susţină activitatea culturală din zonă, prin transformarea unor străzi, puncte strategice din cartier, în străzi pietonale, pe durata weekendurilor. Este vorba despre Calea Griviţa – partea situată între Buzeşti şi Dacia, precum şi despre Strada Brezoianu. În aceste două puncte există o serie de operatori culturali şi economici (în zona industriilor creative) care au o ofertă de calitate în ceea ce priveşte petrecerea timpului liber pentru bucureşteni, menţionează iniţiatorul proiectului.

Printre proiectele alese de cetăţenii se mai numără: „Totemuri cu valoare culturală în Cartierul creativ al Bucureştiului”, „Regenerare urbană: reconstrucţia piaţetei Decebal”, „Aplicaţie de avertizare”, dar şi „Zero bordură la trecerile de pietoni”.

Lista tuturor celor 20 de proiecte câştigătoare, precum şi prezentarea acestora poate fi consultată accesând: http://propunepentrubucuresti.pmb.ro/pages/centralizator

„Proiectele votate vor păstra ideea iniţială a cetăţeanului, însă vor putea fi adaptate de municipalitate în conformitate cu prevederile capitolului 4 art. 4 din anexa la HCGMB Nr. 340/2017”, a menţionat PMB.

Ele urmează să fie incluse în proiectul de buget al Municipiului Bucureşti pentru anul 2018. AGERPRES