Cămin spital modernizat cu fonduri UE, dar părăsit de infirmiere

Căminul spital din oraşul Sălişte, una din cele trei unităţi de asistenţă medico-socială din judeţul Sibiu, va fi modernizat şi extins în următorii doi ani cu fonduri europene, valoarea totală a investiţiei fiind de peste 3,5 milioane de lei, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Banciu.

Acesta a semnat marţi contractul cu reprezentanţii ADR Centru, urmând ca lucrarea să fie terminată de constructori în doi ani de zile. Conform autorităţilor sibiene, căminul spital de la Sălişte este unul din cele mai solicitate de bolnavii suferinzi de boli cronice şi incurabile, dar şi de bătrânii din judeţ, care sunt în imposibilitatea să se mai îngrijească.

Astfel, pe lista de aşteptare a conducerii căminului spital din Sălişte sunt deja trecuţi 32 de vârstnici bolnavi, care ar dori să îşi doneze pensia şi să îşi părăsească propriile case, numai ca să fie îngrijiţi la Sălişte. Căminul spital de stat de la Sălişte este cotat ca fiind cel mai bun din cele trei unităţi cu acest profil finanţate de Ministerul Sănătăţii în judeţul Sibiu, condiţiile medicale şi de îngrijire fiind în prezent foarte bune. Iar cu ajutorul fondurilor europene, practic se va dubla numărul de paturi, care va ajunge astfel la 80 de locuri. De asemenea se vor face investiţii în saloane, astfel încât fiecare salon va avea grupul sanitar propriu prevăzut şi cu duş, paturi acţionate electric, noptiere, dulapuri, televizor, telefon. Vor fi modernizate şi cabinetele medicale şi sala de tratament.

Căminul spital de la Sălişte este concurat în judeţul Sibiu doar de căminul spital privat Karl Wolf din municipiul Sibiu, unde vârstnicii sunt îngrijiţi până decedează, în schimbul donării locuinţelor. Deşi se fac investiţii în căminul spital de la Sălişte, unde 90 la sută din pacienţii internaţi sunt bolnavi imobilizaţi la pat, paralizaţi sau suferinzi de cancer, cea mai mare problemă rămâne personalul. În acest an au plecat deja şase infirmiere în Germania, din cauza salariilor de doar 900 de lei lunar pe care le primeau la Sălişte. AGERPRES