Camere de supraveghere in tot orasul Cluj-Napoca

Municipiul Cluj-Napoca urmeaza sa fie supravegheat permanent de 193 de camere de luat vederi care vor fi amplasate in 53 de puncte ale orasului. Primarul muncipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a afirmat, joi, ca intr-o prima etapa vor fi amplasate 25 de camere, in 10 puncte ale orasului.

Cele 10 camere vor intra in functiune din 15 octombrie, iar prima etapa se va incheia pana la sfarsitul anului. A doua etapa a proiectului este prevazuta pentru anul viitor.

Sorin Apostu a explicat ca vor fi monitorizate principalele intersectii ale orasului, precum si intrarile si iesirile din muncipiu, iar scopul amplasarii lor este atat de supraveghere a traficului, cat si preventiv, in ceea ce priveste diferitele infractiuni sau distrugerea mobilierului stradal sau amplasarea ilegala a gunoaielor.

Apostu a mai spus ca, de exemplu, in cazul in care aceste camere ar fi fost amplasate, ar fi ajutat mult la prinderea autorilor jafului de la Banca Transilvania. Imaginile inregistrate de camerele video de ultima generatie sunt transmise prin fibra optica la un dispecerat de monitorizare amplasat la Primaria Cluj-Napoca si ele sunt stocate circa 30 de zile. Costul pentru prima etapa se ridica la 140.000 de euro, care sunt suportati de firma care implementeaza proiectul, Electrogrup, Primaria Cluj-Napoca urmand sa suporte doar 4.000 de lei care reprezinta costul indicatoarelor care semnaleaza prezenta camerelor de luat vederi. Reprezentantul Electrogrup a precizat ca pentru amplasarea celor 193 de camere, costul total s-ar ridica la 585.000 de euro.

Seful IPJ Cluj, Ioan Pacurar a declarat, la randul sau, ca prezenta camerelor de luat vederi va reduce foarte mult rata infractionalitatii, el adaugand ca a discutat si cu presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, pentru amplasarea unor asemenea camere de luat vederi si la iesirile din judet.