Camera Deputaţilor a declarat Municipiul Iaşi drept Capitală istorică

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 28 noiembrie, cu 238 de voturi “pentru” şi şapte abţineri, proiectul de lege pentru declararea municipiului Iaşi drept “Capitală istorică” a României. Potrivit proiectului, în anul Centenarului, pentru reconsiderarea rolului istoriei şi al culturii naţionale, municipiul Iaşi se declară “Capitală istorică” a României iar municipiul Alba Iulia “Capitală a Marii Uniri” a României.

Comisia de specialitate a introdus un amendament la proiectul iniţial astfel încât municipiul Alba Iulia să fie declarat “Capitală a Marii Uniri”.

“Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, municipiul Alba Iulia primeşte recunoaşterea pentru rolul esenţial în formarea statului român modern. La 1 decembrie 1918, în Sala Unirii din Alba Iulia s-a semnat ‘actul de naştere’ al României Mari. Capitala de suflet a românilor de pretutindeni a fost Capitala Unirii teritoriilor româneşti şi sub domnia lui Mihai Viteazul”, a motivat comisia amendamentul.

Reprezentanţii grupurilor parlamentare au susţinut acest proiect, menţionând că este unul simbolic, iar Iaşiul merită cu prisosinţă acest titlu. Camera Deputaţilor este for decizional. AGERPRES