calorifer.jpgTulcenii vor plăti pentru căldură, începând de vineri, 1 noiembrie, un preț mai mare cu circa 10% decât până în prezent, după ce consilierii locali au aprobat în urmă cu o zi majorarea tarifelor locale pentru energia termică.

Noul tarif al energiei termice furnizate populației, de 165 de lei pe gigacalorie, a fost votat după ce s-a aprobat majorarea prețurilor pentru producerea, transportul și distribuția acesteia de cele două societăți din municipiul Tulcea, creșterea fiind explicată prin majorarea cheltuielilor pentru asigurarea serviciilor.

„Am anunțat că voi retrage proiectul de hotărâre privind majorarea prețului energiei termice, dacă populația va plăti până în ziua ședinței Consiliului local patru milioane din cele 9,6 milioane de lei pe care le datorează furnizorilor de agent termic. Nu am făcut-o, din cauză că, în decurs de o lună, cei doi agenți economici nu au încasat decât circa 500.000 de lei”, a declarat primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea.
Chiar și în condițiile în care prețul plătit de populație pentru gigacalorie a crescut de la 150 la 165 de lei, potrivit primarului, noul tarif rămâne unul dintre cele mai mici din țară. Prețul real al agentului termic furnizat populației de societatea Energoterm SA a crescut de la 304,77 lei/Gcal la 335,23 lei/Gcal, tarifele percepute agenților economici majorându-se de asemenea de la 245,78 lei/Gcal la 270,35 lei/Gcal.

Începând de vineri, societatea Dalkia SA va furniza populației agent termic produs pe bază de gaze naturale la prețul de 335,95 lei/Gcal, iar agenților economici cu 270,93 lei/Gcal. Diferența dintre prețurile reale ale agentului termic furnizat populației și prețul local de referință al căldurii este suportat din bugetul Primăriei municipiului Tulcea. AGERPRES