catrinoiu_constantin.jpgConstantin Catrinoiu, primarul oraşului Bicaz consideră că în anul 2010, investiţiile au fost cuvântul de ordine în oraş, dar menţionează că investiţiile care s-au realizat în această urbe se datorează deopotrivă viceprimarului Mihai Sapunaru cât şi echipei din primărie.

Un subiect principal în cadrul proiectelor realizate în 2010 l-a constituit reabilitarea spaţiilor verzi în zona centrală a oraşului, în valoare de 440.000 de lei, din care 400.000 de lei au fost acordaţi de Administraţia Fondului de Mediu, iar 40.000 de lei a fost suma cu care a contribuit Consiliul Local Bicaz.

În cadrul acestui proiect, s-a plantat material dendrologic iar spaţiile verzi au fost dotate cu mobilier pentru spaţiul de joacă al copiilor. În aceiaşi serie este incluse şi reabilitarea a 20.000 de metri pătraţi de spaţii verzi din Marceni şi Centru, proiect în valoare de 1.100.000 de lei.

Proiectul „Completarea sistemului clasic de producere a apei calde de consum la Spitalul Orăşenesc Bicaz, cu sistem care utilizează energie solară şi conduce la îmbunătăţirea calităţii apei, aerului şi solului”, a fost finanţat de Administraţia Fondului de Mediu. A vizat montarea a 30 de panouri solare în curtea Spitalului Orăşenesc Bicaz, a cărui valoare a fost de 767.386 de lei, contribuţia Consiliului Local Bicaz fiind de 20 la sută din valoarea totală a proiectului.

La acestea se adăugă şi proiectul realizat care includea asfaltarea pieţei oraşului Bicaz, în valoare de 110.000 de lei. În 2010 a fost începută şi lucrarea la gabioane, o investiţie locală în valoare de 159.000 de lei cu TVA, durata de finalizare a acestui proiect fiind de trei luni.

Primarul oraşului, Constantin Catrinoiu îşi propune să realizeze şi reabilitarea termică a blocurilor, pentru care sunt deja 400.000 de lei alocaţi. Reabilitarea şi modernizarea tuturor trotuarele de pe strada Republicii, strada Barajului şi strada Piatra Corbului, adăugă o investiţie de 1.610.000 de lei, fiind vorba de 13.000 de metri pătraţi. Se vor realiza trotuare cu piste pentru cetăţenii cu dizabilităţi, cu borduri, cu tot ceea ce este necesar.

Un alt proiect demn de menţionat este şi refacerea Planului Urbanistic General (PUG) care va costa 800.000 de lei, investiţie ce va trebui suportată din bugetul local. PUG presupune realizarea unui sistem coerent privind regimul construcţiilor, domeniul public şi privat, terenurile care sunt atât în intravilan cât şi în extravilan. Acest plan reprezintă proiectarea în perspectivă a felului în care se va dezvolta oraşul Bicaz în următorii zece ani, din punct de vedere al reţelei de apă şi canalizare, precum şi a reţelei de telefonie.

Proiectele care prevăd construirea blocurilor ANL în diverse zone ale oraşului sunt parţial realizate (două blocuri din Dodeni cu 32 de apartamente), deoarece se aşteptă finanţarea pentru alte două blocuri ANL în zona centrală, pe strada Barajului. În ceea ce priveşte dezvoltarea potenţialului turistic, primarul Constantin Catrinoiu îşi propune să construiască o pârtie de schi şi săniuş, precum şi o platformă de campare, cu utilităţile specifice. În viitor, se doreşte dezvoltarea agrementul şi a sporturile nautice pe lacul de acumulare Izvoru Muntelui.

O importanţă deosebită a fost alocată şi bibliotecii oraşului Bicaz, care a beneficiat de un sediu nou, igienizat şi dotat cu mobilier specific, calculatoare conectate la internet, imprimante, sistem de supraveghere antiefracţie prevăzut cu camere video legate în circuit închis, investiţie a cărei valoare se ridică la două miliarde de lei vechi. Periodic, sunt achiziţionate cărţi în vederea reînnoirii fondului de carte de care dispune biblioteca.