Proprietarii care vor suporta din fonduri proprii instalarea unor sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice sau sisteme ecologice certificate de colectare şi tratare a apelor uzate ar putea beneficia timp de trei ani de scutiri sau reduceri la plata impozitului pentru clădiri, potrivit unui proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică de către Primăria Municipiului Buzău.

Potrivit referatului de aprobare, proiectul a fost conceput în vederea încurajării producţiei de energie verde.

„În acest sens, iniţiativa propune acordarea unei scutiri de la plata impozitului pe clădire pe o perioadă de 3 ani pentru proprietarii care îşi instalează pe cheltuială proprie sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Măsura se aplică pentru toate persoanele care deţin o locuinţă. Li se va aplica o reducere de 50% la plata impozitului persoanelor care au în proprietate clădiri noi sau reabilitate, cu destinaţia de locuinţă faţă de care execută pe cheltuială proprie lucrări pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice sau pentru sisteme ecologice certificate de colectare şi tratare a apelor uzate din consumul propriu”, se precizează în referatul de aprobare al proiectului.

Potrivit documentului, beneficiarii nu trebuie să înregistreze datorii către stat. Totodată, nu vor beneficia de scutire persoanele care şi-au instalat deja panouri prin programul „Casa Verde” sau prin alte programe cu finanţare de stat sau cu ajutorul fondurilor europene.

„Prezenta propunere urmăreşte încurajarea îmbunătăţirii performanţei energetice a clădirilor în scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la acestea, precum şi stimularea utilizării energiilor regenerabile, în detrimentul combustibililor fosili, resurse epuizabile şi poluatoare pentru mediul înconjurător…În plus, eficienţa energetică este cea mai sigură şi mai rentabilă metodă prin care se poate atenua impactul negativ al preţurilor ridicate ale energiei. Adoptarea acestei hotărâri reprezintă un pas important în direcţia dezvoltării durabile a comunităţii locale şi a promovării investiţiilor în tehnologii curate, precum sistemele de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice”, se mai menţionează în document. AGERPRES