Consiliul Judeţean Harghita şi Asociaţia pentru judeţul Harghita oferă şi în acest an burse elevilor şi studenţilor, pentru încurajarea participării lor în viaţa comuniăţii şi pentru dezvoltarea abilităţilor şi creşterea performanţelor. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al CJ Harghita, bursa intitulată „Elevii din judeţul Harghita în serviciul comunităţii” are ca scop impulsionarea elevilor din licee de a deveni mai activi, iar cei care sunt participanţi activi din punct de vedere social, să fie încurajaţi şi recompensaţi pentru munca lor. La această categorie se acordă 20 de burse, în valoare de 250 de lei, pentru o perioadă de cinci luni.

De asemenea, Consiliul Judeţean Harghita acordă 30 de burse şi elevilor din şcolile profesionale cu rezultate bune la învăţătură, dar cu situaţie financiară precară. Pe lângă sprijinul financiar, elevii din clasele X-XI au ocazia, prin intermediul bursei, de a face practică în fermele-şcoală sau la antreprenori şi astfel să-şi îmbunătăţească cunoştinţele. Valoarea bursei este de 230 lei pe lună, pentru o perioadă de cinci luni.

A treia categorie de burse se acordă studenţilor merituoşi ale căror lucrări de licenţă pot fi utilizate pe plan judeţean, având ca bază o cercetare efectuată în zonă.
Potrivit sursei citate, bursa se acordă pentru cel mult 20 de studenţi, care vor primi timp de cinci luni, câte 250 lei pe lună.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean susţin că busele se acordă în concordanţă cu strategia judeţeană de tineret şi cu planul de planul de acţiune elaborat în vederea sprijinirii învăţământului profesional.

„Consiliul Judeţean Harghita sprijină de ani de zile activitatea tinerilor prin organizarea de programe care au ca scop menţinerea tinerilor pe tărâmurile natale. (…) Scopul acordării acestor burse este impulsionarea tinerilor de a participa în mod activ în viaţa socială, deoarece am convingerea că tinerii care sunt activi nu îşi doresc să plece din ţară şi îşi găsesc locul şi aici, acasă”, a afirmat Borboly Csaba, conform comunicatului menţionat. AGERPRES