Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului Sectorului 2 pe anul acesta a fost respins de Consiliul Local, în şedinţa de pe 2 februarie. Pentru acest proiect de act normativ s-au înregistrat 12 voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi trei abţineri, neîntrunind-se numărul minim de 13 voturi pentru a fi adoptat.

Înainte de a se trece la vot, primarul Radu Mihaiu a declarat că bugetul este „echilibrat” şi cuprinde investiţii de peste 1 miliard de lei, precizând că sunt fonduri prevăzute pentru anvelopare termică, eficienţă energetică, refacerea străzilor, Pasajul de la Doamna Ghica şi infrastructura de colectare separată. El a subliniat că pentru investiţii în şcoli este „un buget record” de aproximativ 300 de milioane de lei.

„Partidul Social Democrat va vota împotriva acestui buget, pentru că este deja al treilea an când avem un buget în faţă fără o viziune clară. Din acest motiv suntem şi campioni la rectificări bugetare”, a anunţat consilierul local social-democrat Paula Pasciuc.

Primarul Radu Mihaiu a afirmat că respingerea proiectului de buget al Sectorului 2 ar fi fost generată de o „ambiţie personală” şi a anunţat că va supune proiectul din nou votului în Consiliul local.

Edilul a precizat că, la dezbaterile privind proiectul de buget al Sectorului 2, reprezentanţii PNL au cerut o detaliere a fondurilor pentru Centrul Cultural „Mihai Eminescu”. Potrivit lui Mihaiu, alocarea bugetară pentru acest centru este similară celei de anul trecut.

„Au avut nişte cerinţe rezonabile de transparenţă despre cum se cheltuiesc banii. Le-am spus că vor primi aceste informaţii. Ei spuneau că în lipsa transparenţei nu ar trebuie să fie alocaţi acolo bani sau suficient de mulţi bani. Doar că, dacă s-ar fi aprobat amendamentul dumnealor, în acel caz plăteam degeaba salariile celor de la centrul cultural. Şi, atunci, amendamentul s-a respins. E de spus că amendamentul a avut doar trei voturi ‘pentru’ şi, pentru că acest amendament a fost respins, aceste trei persoane au votat împotriva bugetului. Practic, consider că a fost, nu ştiu, aşa, cumva, o ambiţie personală. Din păcate, ambiţia asta personală afectează întregul sector. O să vedem, stăm de vorbă şi o să supun din nou la vot cât de curând acest buget”, a explicat Radu Mihaiu.

Întrebat dacă respingerea proiectului de buget ar fi putut fi determinată de considerente politice, primarul a precizat că nu are astfel de informaţii. „Nu ştiu, nu mi-a fost comunicat aşa ceva şi nu aş vrea să speculez în privinţa aceasta”, a spus el.

Totodată, într-o postare pe Facebook, Radu Mihaiu a atras atenţia că prin respingerea bugetului pot fi afectate plăţile burselor sau programul „Şcoală după Şcoală”, precum şi programul de investiţii.

„Ambiţia personală a trei consilieri PNL Sector 2 pune în pericol respectarea obligaţiilor pe care le avem faţă de cetăţeni. Plăţile burselor şi programului ‘Şcoală după Şcoală’ sunt puse sub semnul întrebării, după ce bugetul Sectorului 2 a fost respins astăzi în şedinţa Consiliului Local. La fel ca întregul buget de investiţii. Aştept mai multă maturitate de la partenerii de coaliţie. Voi supune din nou la vot bugetul în cel mai scurt timp”, a scris Mihaiu.

Potrivit proiectului de act normativ respins, che ltuielile bugetului general consolidat al Sectorului 2 pe 2023 se ridică la aproximativ 2,2 de miliarde de lei, veniturile la circa 2,1 de miliarde de lei, deficitul fiind finanţat din excedentul anului 2022. La secţiunea de funcţionare cheltuielile sunt de aproape 1,2 de miliarde de lei, iar la cea de dezvoltare de circa 1 miliard de lei.

Din totalul cheltuielilor de 2,2 miliarde de lei, peste 730 de milioane de lei sunt alocaţi pentru cheltuieli de capital, peste 560 de milioane de lei pentru bunuri şi servicii, peste 360 de milioane de lei pentru cheltuieli de personal, circa 92 de milioane de lei pentru asistenţă socială. AGERPRES