Bugetul general centralizat al Sectorului 1 pentru anul 2019, adoptat în şedinţa Consiliului Local, este de 1,595 miliarde de lei, printre priorităţile Primăriei fiind reabilitarea termică, modernizarea lifturilor şi amenajarea de platforme subterane pentru colectarea selectivă.

„Finalizarea programului de reabilitare termică a blocurilor, demararea unui proiect pilot de anvelopare a locuinţelor unifamiliale, modernizarea lifturilor, amenajarea de platforme subterane pentru colectarea selectivă a gunoiului, rezolvarea problemelor locative ale persoanelor cu venituri reduse sunt principalele proiecte de investiţii pe care Primăria Sectorului 1 le va derula în anul 2019. Tot în acest an, vor continua etapele preliminare demarării lucrărilor de construire a celui mai modern spital de urgenţă din Capitală, „Sfântul Vasile cel Mare”, informează un comunicat al Primăriei Sectorului 1.

Aceste priorităţi sunt cuprinse în proiectul de buget al Sectorului 1, adoptat de Consiliul Local în şedinţa de luni, cu 19 voturi ‘pentru’. Potrivit hotărârii adoptate, bugetul general centralizat al Sectorului 1 pentru anul 2019 este de 1.595.774,11 mii lei, din care pentru secţiunea de dezvoltare a fost alocată suma de 594.079,93 mii lei.

În acest an, în Sectorul 1 vor fi reabilitate termic 120 de blocuri, dintre cele 164 de imobile rămase de anvelopat.

Pentru aceste lucrări, Primăria Sectorului 1 a alocat aproximativ 35 de milioane de euro. Investiţia va fi gratuită pentru cetăţeni, iar restul de 44 de blocuri urmează a fi reabilitate termic în anul 2020.

Imobilele reabilitate termic din Sectorul 1 vor beneficia de ascensoare mai sigure şi mai economice. Primăria Sectorului 1 va moderniza în acest an 400 de lifturi fără costuri pentru asociaţiile de proprietari.

„În cursul anului 2018, au fost inventariate ascensoarele care necesită astfel de investiţii şi au fost încheiate 200 de contracte de mandat cu asociaţiile de proprietari pentru derularea lucrărilor de modernizare a lifturilor. Urmează să fie încheiate alte 200 de contracte, pentru a putea fi reabilitate în acest an 400 de lifturi”, se arată în comunicat.

Pentru modernizarea tuturor celor 901 ascensoare incluse în acest program, Primăria Sectorului 1 va aloca aproximativ 20 de milioane de euro. Autoritatea locală va suporta integral costurile, finanţarea fiind asigurată pentru toate categoriile de lucrări de intervenţie.

În anul 2019, Primăria Sectorului 1 va începe un proiect pilot de reabilitare termică a locuinţelor unifamiliale – vor fi identificate lucrările eligibile pentru programul Primăriei şi soluţiile tehnice, astfel încât, începând de anul viitor, reabilitarea termică la case să poată fi extinsă la nivelul întregului Sector 1.

„Rezolvarea problemelor locative ale persoanelor cu venituri reduse reprezintă o prioritate a Primăriei Sectorului 1. În acest an vor fi achiziţionate de pe piaţa liberă 400 de apartamente, care vor primi destinaţia de locuinţă socială şi de care vor beneficia, în ordinea punctajului, persoanele cu venituri reduse aflate în lista de priorităţi a Primăriei Sectorului 1 pentru atribuirea unei astfel de locuinţe”, se mai arată în comunicat.

Până la implementarea efectivă a acestui proiect, Consiliul Local a hotărât acordarea unui ajutor de urgenţă pentru plata chiriei pentru toate familiile/persoanele care figurează pe lista de priorităţi pentru atribuirea unei locuinţe sociale, care este cuprins între 700 de lei şi 1.100 de lei pe lună, în funcţie de componenţa familiei şi de numărul de camere închiriate.

„În acest an, Primăria Sectorului 1 va continua etapele preliminare pentru construirea pe şoseaua Bucureşti-Târgovişte a celui mai modern spital de urgenţă din Capitală: ‘Sfântul Vasile cel Mare’. Este vorba despre elaborarea studiului de fezabilitate şi despre etapa de proiectare, absolut necesare pentru realizarea unei astfel de investiţii. De asemenea, începerea lucrărilor la această unitate medicală este condiţionată de aprobarea de către plenul Consiliului General al Municipiului Bucureşti a Planului Urbanistic Zonal”, precizează Primăria.

Noul spital va avea 1.015 paturi şi 60 linii de gardă pentru toate specializările medicale, făcând astfel parte din categoria I A. De asemenea, spitalul va fi prevăzut cu două heliporturi, care vor facilita accesul pacienţilor aflaţi în stare gravă la asistenţă medicală de calitate.

În noua unitate medicală vor fi relocate Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, precum şi secţia de pediatrie a Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.

Primăria Sectorului 1 va investi şi în amenajarea de puncte de colectare selectivă a deşeurilor moderne şi ecologice. Începând din acest an, administraţia locală va demara amenajarea a 1.973 de puncte de colectare subterane cu 7.892 de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor de la blocuri pe patru fracţii: gunoi umed, hârtie, plastic şi sticlă.

Potrivit acestui proiect, cetăţenii vor depune gunoiul pe bază de cartelă în puncte de colectare subterane, amplasate în vecinătatea imobilelor. Aceste puncte de colectare vor fi dotate cu sisteme electronice de acces cu card şi sisteme electronice de monitorizare a gradului de umplere. Fiecare container va avea un cip de identificare care va stoca informaţii legate de tipul recipientului, adresă, utilizator, fracţie deşeu.

„Începând de anul viitor, angajamentele asumate de România faţă de partenerii europeni obligă la desfiinţarea ghenelor de gunoi din blocurile cu 10 etaje. De aceea, Primăria Sectorului 1 se pregăteşte de pe acum. Au fost identificate deja locaţiile pentru amenajarea platformelor îngropate pentru colectarea selectivă a gunoiului pe patru fracţii şi se va trece la realizarea acestor platforme”, se mai arată în comunicat.

Totodată, pentru proprietarii de case vor fi amenajate gratuit 20.000 de mini staţii de compost, astfel încât gunoiul umed să devină îngrăşământ natural.

Acest proiect va fi derulat în următorii doi ani, valoarea totală a investiţiei fiind de aproximativ 40 de milioane de euro. AGERPRES