Bugetul municipiului Satu Mare pe 2009 urmeaza sa fie supus dezbaterii publice, acesta urmand sa fie postat si pe site-ul oficial al Primariei.

Primarul Iuliu Ilyes a declarat ca bugetul de anul trecut a fost de circa 113 milioane de lei si se estimeaza aceeasi valoare si pentru bugetul pe 2009. Acesta a subliniat ca bugetul este unul insuficient necesitatilor si ca se merge mai departe cu lucrari minimale, dar necesare.

De asemenea, vor fi continuate proiecte care se afla in derulare. Discutii se pot purta doar pe directionarea veniturilor din bugetul local si al fondului de rulment, celelalte cheltuieli fiind stabilite prin lege. In acest an se investesc 10 milioane de lei in proiecte europene care vor aduce, incepand cu 2010, circa 20 de milioane de euro. Cele 15 proiecte vor fi depuse spre finantare in primul trimestru al acestui an, urmand ca in trimestrul al doilea an sa fie evaluate si selectat, iar in ultima parte a anului 2009 sau in primul trimestru al anului viitor sa inceapa executia.

Primarul spera ca pe fondul crizei economice sa nu se reduca veniturile la bugetul local si mizeaza pe faptul ca satmarenii trebuie sa-si plateasca oricum impozitele. El spune ca s-ar putea diminua putin veniturile de impozitele platite de firme sau taxele din acordarea de autorizatii de constructie daca domeniul imobiliar va cunoaste o scadere, insa aceasta suma nu poate influenta decat foarte putin bugetul total al municipiului. Dupa ce Guvernul va aproba bugetul central si se vor sti transferurile de la centru, bugetul va fi supus aprobarii Consiliului Local.