Bugetul municipiului Bistriţa a fost votat, pe 14 februarie, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local care a durat aproximativ cinci ore, în pofida contestaţiilor depuse de cetăţeni şi a opoziţiei manifestate de consilierii liberali.
Secretarul Primăriei Bistriţa, Floare Gaftone, a informat consilierii că au fost depuse în termenul legal două contestaţii la proiectul de buget, una din partea Asociaţiei „Bistriţa civică” şi una din partea consilierului municipal PNL Ioan Peteleu, în ambele cazuri fiind reclamată lipsa notelor de fundamentare şi a analizelor cost-beneficiu.
Cele două contestaţii au fost respinse de consilierii PSD-ALDE, care deţin majoritatea.
Şedinţa Consiliului Local nu a fost lipsită de incidente, după ce mai mulţi cetăţeni prezenţi în sală au început să vocifereze şi şi-au arătat nemulţumirea faţă de unele investiţii anunţate de municipalitate, iar un altul, care a primit dreptul de a se adresa Consiliului Local, nu a fost lăsat să vorbească peste cele trei minute prevăzute de regulament.
Preşedintele de şedinţă, consilierul PSD Alexandru Bria, a decis să suspende dezbaterea pentru câteva minute şi a cerut intervenţia Poliţiei Locale, care i-a escortat în afara sălii pe cei mai vocali dintre cetăţeni.
Consilierii opoziţiei au susţinut, în discursurile lor, că se cheltuie prea mulţi bani cu proiectul pârtiei de schi şi al aquaparkului, în timp ce străzile au nevoie de reparaţii majore, fostele puncte termice preluate de municipalitate nu au fost modernizate şi nu au primit o utilitate publică şi nu există parcări supraetajate sau subterane, care să deservească zona centrală şi proximitatea instituţiilor publice.
În replică, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, le-a spus consilierilor opoziţiei că bugetul reprezintă viziunea majorităţii din Consiliul Local şi că aceasta a fost mandatată de cetăţeni, prin voturile acordate la ultimele alegeri locale, să ducă la îndeplinire proiectele susţinute în timpul campaniei electorale.
Ovidiu Creţu susţine că bugetul din acest an este axat pe dezvoltarea oraşului şi pe atragerea fondurilor europene.
„Este un buget axat pe dezvoltarea municipiului, 37% din cheltuieli sunt alocate dezvoltării şi investiţiilor. Este un buget care pregăteşte în continuare atragerea fondurilor europene, care şi în această legislatură constituie baza principală de finanţare a proiectelor de dezvoltare a municipiului”, a spus primarul în cadrul şedinţei Consiliului Local.
Bugetul municipiului Bistriţa pe anul în curs prevede venituri în cuantum de circa 179 milioane lei şi cheltuieli de peste 242 milioane lei.
Din totalul cheltuielilor, 37,5% reprezintă investiţiile, circa 29% – cheltuielile de personal, 19,45% – bunurile şi serviciile, iar aproximativ 11% sunt dobânzi şi rambursări de împrumuturi bancare. AGERPRES