Bugetul proiectat pe 2020 pentru judeţul Braşov este „cel mai mare din ultimii ani”, datorită fondurilor europene atrase pentru infrastructura rutieră şi dotarea unităţilor sanitare, cu un procent de 65% din acesta urmând să fie finanţate investiţiile, între care se numără şi aeroportul, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.

Pentru proiectul aeroportului există anul acesta „un vârf de plată”, figurând în buget cu o alocare de 215 milioane de lei, a subliniat preşedintele CJ. „Este cel mai mare buget din ultimii ani, dar acest lucru se datorează faptului că peste 300 de milioane de lei au venit din accesarea de fonduri europene pentru drumuri judeţene şi, de asemenea, am accesat bani pentru echipamente medicale, atât pentru Urgenţă, cât şi pentru ambulatorii. De asemenea, am primit bani de la Guvern şi am prevăzut, încă din excedent, sumele necesare finalizării aeroportului. (…) Este un buget echilibrat, care va merge în mare parte către investiţii. (…) De asemenea, avem un buget generos, poate cel mai generos care a existat vreodată, pentru aeroport şi pentru o serie de proiecte care vor fi finalizate până la finele anului 2020 (…) Am făcut în aşa fel încât să plafonăm salariile din aparatul propriu şi din cadrul instituţiilor subordonate în aşa fel încât să avem sume consistente pentru investiţii”, a precizat Veştea.

Conform acestuia, din excedent vor fi finanţate doar investiţiile, cu toate că, potrivit Codului Fiscal, ar fi existat posibilitatea finanţării din această sumă a cheltuielilor cu asistenţa socială. „Din excedent vom finanţa doar investiţiile şi vor exista rectificări în urma cărora vor fi acoperite şi aceste capitole bugetare. (…) Asistenţa socială este un capitol la care am asigurat o finanţare în proporţie de 75%. În Codul fiscal era prevăzut să avem posibilitatea de a lua din excedentul bugetar. Este ştiut faptul că avem foarte multe proiecte care trebuie finanţate şi pentru care avem contracte în curs de implementare şi atunci, cu siguranţă, vom încerca să găsim soluţii la jumătatea anului pentru a acoperi toate aceste capitole bugetare. De fiecare dată am găsit şi am făcut în aşa fel încât să finanţăm toate necesităţile”, a explicat preşedintele CJ Braşov.

Conform proiectului care urmează să fie supus aprobării consilierilor judeţeni, bugetul pe 2020 al judeţului Braşov se ridică, la capitolul venituri, la 1,27 miliarde de lei, iar la cheltuieli – la 1,48 miliarde de lei, deficitul urmând să fie acoperit din excedentul pe anul trecut (aproximativ 200 de milioane de lei).  Cele mai mari sume sunt alocate, în funcţie de domeniu, Transporturilor – 539 milioane (din care cea mai consistentă alocare este pentru aeroport – 214,2 milioane, bani necesari realizării construcţiilor, plăţii echipamentelor deja cumpărate şi studiului pentru servicii de radionavigaţie), reprezentând 60,71% din cheltuieli; Sănătate – 71,9 milioane reprezentând 10,47%; Asistenţa socială – 50,4 milioane (totalul solicitat de DGSAPC a fost însă de 79,5 milioane lei) reprezentând 9,34%; Cultură, recreere şi religie – suma de 40,1 milioane, reprezentând 5,85%; Protecţia Mediului – 3,8 milioane (din care 3,3 milioane pentru documentaţiile necesare depunerii cererii de finanţare pentru proiectul sistem de management integrat al deşeurilor).  Cheltuielile de personal reprezintă 9,5 % (65,2 milioane de lei) din total. AGERPRES