Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, sustine ca proiectul bugetului de stat pentru 2010 influenteaza investitiile locale demarate deoarece nu cuprinde sume importante, pe domenii majore, precum sanatatea, educatia, mediul, transporturile, pentru a le continua si finaliza.
“Singura modalitate in care ne influenteaza este ca, din pacate, proeictul de buget pe anul 2010 nu cuprinde sume importante pe domeniile care pe noi ne intereseaza. Ori, Primaria municipiului Oradea colaboreaza institutional cu mai multe ministere care sunt autoritati de management pentru anumite acte de finantare”, a declarat primarul Bolojan.

Edilul a mentionat, astfel, ca cel putin in faza actuala Ministerul Mediului nu are un buget care sa acopere continuarea intr-un mod sustinut a lucrarilor incepute de minister in parteneriat cu primariile. In judetul Bihor, din 51 de asemenea proiecte de introducere a apei curente la nivel national, 17 sunt in judetul Bihor, inclusiv in Oradea, dar pentru care nu sunt prevazute sume suficient de mari in buget ca sa continue aceste lucrari. Primaria colaboreaza cu Ministerul Transporturilor pentru realizarea soselei de centura a municipiului Oradea, proiect in care municipalitatea se ocupa de partea de utilitati care pot intarzia lucrarile, de a asigura front de lucru inclusiv pe terenuri private care nu au fost inca expropriate sau de conexiunile cu strazile orasului.

Investitiile in reabilitarea unor cladiri importante care adapostesc scoli, precum Colegiul National Emanuil Gojdu, sufera mari intarzieri pe relatia cu Ministerul Educatiei, de la care se asteapta finantare si pentru realizarea unui campus scolar oradean, pentru care anul trecut nu s-a acordat nicio finantare, in conditiile in care, spre exemplu, Liceul economic “Partenie Cosma” din Oradea trebuie sa paraseasca imobilul retrocedat.

“Municipiul nu are forta sa atace mai multe investitii. Facem reparatiile mai mici pentru ceea ce inseamna buna functionare din punct de vedere al conditiilor in scoli, dar avem aceasta investitie mare la Colegiul Gojdu, dar daca ministerul nu va finanta acest campus, va trebui sa-l finantam noi”, a precizat Bolojan.

Municipalitatea oradeana mai colaboreaza cu Ministerul Sanatatii pe problema sistemului sanitar, Oradea fiind unicul oras in care s-a demarat descentralizarea prin unificarea spitalelor si trecerea lor sub tutela locala, cu Ministerul Dezvoltarii pentru accesarea fondurilor, cu Ministerul Mediului pentru Programul Operational Sectorial sau Fondul de mediu si altele. „Continuarea finantarii marilor proiecte demarate anul trecut sau in anii anteriori este imperios necesara,” a mai spus primarul. AGERPRES